În cadrul acestuia, oamenii de știință au arătat cât de periculos este acest obicei pentru sănătate, întrucât poate de fapt anula beneficiile apreciatei diete mediteraneene.
Studiul a urmărit efectul alimentelor din „dieta occidentală” la adulții vârstnici. Acestea includ alimente prăjite, dulciuri, carne roșie și procesată, lactate grase. Respectarea strictă a unei diete mediteraneene constând în legume, fructe, cereale integrale, pește, ulei de măsline, nuci, semințe, zazavaturi și limitând celelalte alimente face creierul să fie cu 5,8 ani mai tânăr, au spus oamenii de știință.
Cei 5.001 participanți au respectat un regim mediteraneean timp de aproape 20 de ani. La fiecare trei ani li s-a cerut să completeze un formular cu detalii despre frecvența consumului de 144 de alimente.
Cercetătorii au constatat că „particpanții cu declin cognitiv mai redus pe parcursul anilor de studiu au fost cei care au urmat cel mai îndeaproape dieta mediteraneeană, totodată limitând alimentele din dieta occidentală, în timp ce participanții mai înclinați spre dieta occidentală nu au înregistrat vreun beneficiu al alimentelor sănătoase la încetinirea declinului cognitiv”.
Rezultate similare au fost constatate în studii privind alte diete, ca DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), spune unul din autorii studiului – dr. Puja Agrawal, epidemiolog nutriționist și profesor la departamentul de medicină internă la Rush Medical College din Chicago:
„Alte studii au arătat că prăjelile, carnea roșie și procesată, consumul de cereale diverse sunt asociate cu inflamație mai mare și declin cognitiv mai rapid la vârste mai avansate. Cu cât mai mult putem introduce zarzavaturi verzi, legume, fructe de pădure, ulei de măsline și pește în dietă, cu atât mai bine va fi pentru corpurile și creierele noastre care îmbătrânesc”.