Specialiştii susţin că gustul unei băuturi este perceput altfel, în funcţie de modul în care o consumi.
Astfel, există diferenţe între aroma unei băuturi consumate ca atare, din sticlă sau dintr-un pahar şi impactul pe care o băutură îl are asupra simţurilor atunci când este consumată folosind metode alterantive.
Dacă ai senzaţia că sucurile de la cinematograf sau din lanţurile de restaurante de tip fast-food au un gust mai bun, află că nu este o plăsmuire a imaginaţiei tale.
Explicaţia porneşte de la faptul că în astfel de circumstanţe, consumi băuturile răcoritoare folosind un pai. Astfel, se produc unele schimbări în ceea ce priveşte efectul compuşilor organici volatili, temperaturii şi senzaţiei resimţite.
Cu ajutorul unui pai se evită efectele obţinute atunci când bei un suc ca atare, din pahar. Dacă nu foloseşti un pai, cantitatea de suc ocupă mai mult spaţiu în cavitatea bucală, lăsând foarte puţin loc pentru ca aerul să circule. De asemenea, dacă băutura este rece şi umpli cavitatea bucală dintr-o dată, nu vei înregistra prea multe informaţii cu ajutorul compuşilor organici volatili şi impulsurilor nervoase.
În schimb, dacă bei cu paiul, consumi mai puţin de fiecare dată când sorbi, astfel că băutura are timp să se încălzească în cavitatea bucală şi să elibereze mai multă aromă, lăsând în acelaşi timp aerul să circule, astfel că aroma este percepută ca fiind mai intensă.