Ouă coapte cu praz şi spanac
Uită de omlete şi încearcă o reţetă delicioasă cu ouă coapte, cremoase, combinate cu praz şi spanac.
4 ouă mari, unt, 1 lingură de ulei de măsline, 1 praz mic, tocat mărunt, 1 legătură de spanac proaspăt, rupt în bucăţi mici, 1 cană de smântână grasă, arpagic pentru ornat, felii de baghetă prăjită sau crutoane pentru servire
1. Încinge cuptorul la 200 de grade.
2. Unge 4 vase ramekin (sau orice alt vas termorezistent mic, cât pentru o porţie) cu unt şi aşază-le pe o tavă.
3. Într-o tigaie, încinge uleiul de măsline, la foc mediu. Adaugă prazul şi lasă-l pe foc, amestecând din când în când, pentru 8-10 minute, până când se înmoaie. Adaugă şi spanacul şi mai lasă pe foc 1-2 minute, după care adaugă sare şi piper, după gust.
4. Împarte compoziţia de spanac şi praz în cele 4 vase ramekin, peste care spargi câte un ou.
5. La final, adaugi 3-4 linguri de smântână în fiecare vas. Nu umple vasele până sus cu smântână, întrucât va da pe afară în cuptor.
6. Dă vasele la cuptor pentru 15-20 de minute, până când albuşurile sunt gătite, iar gălbenuşul capătă o consistenţă cremoasă.
7. Presară arpagic tocat mărunt, sare şi piper dacă mai este nevoie şi serveşte imediat, cu felii de baghetă.