Pateuri cu carne tocată şi varză călită
Pateuri fragede şi delicioase, de încântat înreaga familie.
1 linguriţă drojdie uscată, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă smântână, 1 linguriţă piper negru măcinat, 1 linguriţă şi 1/2 sare, 1 lingură ulei vegetal, 1 ceapă galbenă, 1 ou + 1 gălbenuş, 100 g unt, 100 g ardei gras, 100 g varză, 125 ml lapte, 200 g carne tocată vită, 300 g făină
1. Se încălzeşte laptele şi se amestecă bine cu drojdia şi zahărul, până se formează spumă, apoi se adaugă untul, 1 linguriţă de sare şi 250 grame făină, din care se frământă un aluat ce se lasă la rece pentru cel puţin 4 ore.
2. Se taie ceapa în cuburi mici, varza fâşii cât se poate de subţiri şi scurte, ardeiul cubuleţe şi se amestecă cu carnea tocată prăjită în uleiul încins. Când se moaie varza, se asezonează cu sarea şi piperul şi se încorporează oul întreg.
3. Se împarte aluatul în şase părţi egale, care se întind pe o tablă tapetată cu restul de făină, apoi se pune în mijlocul fiecăreia câte un pic de compoziţie.
4. Se închid marginile pateurilor şi se ung cu gălbenuşul amestecat cu smântâna, după care se pun pe o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt, şi se dau pentru aproximativ 20 de minute la cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius.