Produsele fără gluten au mai multe grăsimi şi mai multe calorii faţă de cele "normale", ceea ce poate duce în timp la obezitate, mai ales când e vorba de copii.
Consumatorii sunt induşi în eroare de alimentele fără gluten, iar experţii recomandă că ele să fie reformulate, folosind ingrediente care să asigure o alimentaţie sănătoasă.
Un studiu lansată în această săptămâna de Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie Pediatrică avertizează că alimentele fără gluten pot avea un conţinut caloric semnificativ mai mare, dar mai puţine proteine, iar asemenea dezechilibre pot afecta creşterea copiilor şi pot amplifica riscul obezităţii infantile.
Daciana Sârbu, eurodeputata pe care autorii studiului au consultat-o despre legislaţia europeană privind alimentaţia, spune că "din păcate, în acest moment oamenii nu au suficiente surse de informare în legătură cu ceea ce consumă şi nu pot face comparaţii între produsele cu şi fără gluten, deoarece unele alimente (precum pâinea) nu au obligaţia de a fi etichetate". Ea cere ca etichetele să includă mai multe informații, pe care oamenii să le poată înțelege ușor.