Trăsăturile de personalitate joacă un rol important în ceea ce priveşte longevitatea, un rol poate mai important decât alţi factori precum inteligenţa sau statutul economic al familiei tale.
Un studiu recent publicat în Journal of Research in Personality a scos la iveală un factor cheie care face legătura dintre personalitate şi mortalitate - somnul. Practic, indivizii cu anumite tipuri de personalitate au tendinţa de a dormi prea mult sau prea puţin, de a fi mai somnoroşi pe parcursul zilei, iar aceste aspecte pot, în timp, să crească riscul de mortalitate prematură. Este dovedit că privarea de somn, la fel ca excesul, dar şi calitatea scăzută a ciclurilor de somn, sunt asociate cu riscuri pentru sănătate, printre care apariţia afecţiunilor cardiovasculare, depresie sau inflamaţie cronică.
"Somnul a fost asociat, pe rând, şi cu personalitatea şi cu longevitatea, însă până acum nu a existat vreo cercetare care să investigheze dacă somnul este o legătură între personalitate şi aspecte obiective legate de sănătatea individului", explică Shantel Spears, cercetător de la West Virginia University.
După analizarea informaţiilor primite de la cei peste 4000 de participanţi la studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că prea mult sau prea puţin somn creşte riscul de deces prematur - indivizii care au dormit cu aproximativ 65 de minute mai mult sau mai puţin decât media zilnică recomandată (7 ore în cazul participanţilor la studiu) au prezentat un risc de deces prematur cu 10% mai mare pe durata cercetării.
4 categorii cu risc sporit de deces prematur
În ceea ce priveşte personalitatea, participanţii la studiu care au obţinut un scor mic la capitolul constanţă s-au dovedit a fi candidaţi perfecţi pentru riscul sporit de deces prematur. Potrivit cercetătorilor, cei cărora le lipseşte această trăsătură - constanţa - ajung să doarmă mai puţin din cauza unor factori precum procrastinarea şi incapacitatea de a respecta o rutină de somn sănătoasă.
Şi cei cu un nivel ridicat de nevrotism au fost încadraţi în categoria cu risc sporit de deces prematur, întrucât calitatea somnului le este afectată de schimbările de dispoziţie şi stres, ducând la senzaţia zilnică de oboseală. În timp, longevitatea le este afectată.
Un rezultat surprinzător îi vizează pe cei introvertiţi, întrucât un nivel scăzut de extraversiune este asociat cu senzaţia sporită de oboseală pe parcursul zilei.
Cel mai controversat dintre rezultatele studiului este cel cu privire la indivizii care prezintă o trăsătură pozitivă, şi anume cei care au un caracter agreabil. Aparent, conform cercetărilor, indivizii din această categorie dorm mai puţin şi sunt mai obosiţi în timpul zilei, ceea ce, desigur, dăunează sănătăţii pe termen lung.
Sursa foto: pixabay.com