Să găseşti timp pentru a mânca sănătos este una dintre cele mai mari preocupări, mai ales atunci când este vorba de a face schimbări în dietă. Iar medicii nutriţionişti înţeleg perfect acest aspect.
Tocmai de aceea, îţi prezentăm astăzi câteva recomandări formulate de nutriţionista Jessica Jones pentru self.com:
1. Nu păstra junk food în casă
Aceasta este o regulă de bază şi poate ţi-a luat mult timp să realizezi asta. Dacă ai o pungă de chips-uri sau o caserolă de îngheţată în casă, deja ştii ce se va întâmpla cu aceste "tentaţii". Poate vei reuşi să practici ca la carte "controlul porţiilor" sau poate le vei mânca pe toate, dintr-o răsuflare.
Din acest motiv, pur şi simplu nu trebuie să ai aceste alimente în casă, mai ales zi de zi. Este mai uşor să mănânci sănătos dacă ai în casă doar alimente sănătoase din care să alegi, spune nutriţionista americană.
2. Prepară-ţi unele gustări simple şi sănătoase pentru toată săptămâna
Una dintre cele mai mari idei greşite despre ce înseamnă să îţi faci pachete cu gustări este că acestea ar fi greu de pregătit. Iată ce te îndeamnă nutriţionista: să îţi pregăteşti gustările sănătoase pentru întreaga săptămână sau să le prepari cu o seară înainte. Efectiv durează 5 minute, iar aceste gustări te vor ajuta să mănânci mai sănătos pe parcursul zilei.
Iată mai jos 5 gustări sănătoase care nu necesită mult timp de pregătire:
- Mere feliate cu unt de migdale
- Parfait de fructe din iaurt grecesc, cu granola
- Popcorn (preparat acasă, nu din comerţ; peste care poţi pulveriza puţin ulei de măsline şi ierburi aromatice)
- Migdale (adaugă o lingură de fulgi de ciocolată neagră, dacă îţi place combinaţia)
- Broccoli şi hummus.
3. Economiseşte timp cumpărând lucrurile tăiate anterior
Desigur, tuturor ne-ar plăcea să ne plantăm toate alimentele care ajung pe masa noastră, să le culegem din grădină, să le tocăm şi să le gătim cât sunt proaspete. Problema este că acest aspect nu este unul realist pentru multe dintre noi. Tocmai de aceea, poţi cumpăra din comperţ legume deja tocate sau feliate, gata de a fi gătite sau sotate într-o tigaie.
4. În mod clar, nu trebuie să sari peste micul dejun
Toţi nutriţioniştii îţi vor spune acelaşi lucru: niciodată să nu sari peste micul dejun. Corpul tău are nevoie să se hrănească, iar tu trebuie să mănânci dimineaţa. În plus, dacă mănânci dimineaţa devreme, acest lucru îţi va revitaliza metabolismul, ceea ce este un lucru bun.
Dacă descoperi că nu ai timp să faci un smoothie verde în 5 minute la micul dejun, atunci inspiră-te din ideile pe care ţi le oferă nutriţioniştii. Încearcă o combinaţie de fructe cu iaurt grecesc; o felie de pâine integrală cu o lingură de unt de migdale sau şi o banană feliată pe deasupra; sau fulgi de ovăz.
5. Nu ignora puterea congelatorului tău
Când vine vorba de economisirea timpului, alimentele congelate sunt cele mai bune prietene ale femeii care ţine dietă. Iar când spunem "alimente congelate", nu ne referim la semi-preparatele pe care le vezi la TV în reclame. Noi ne referim la alimentele integrale care au fost congelate atunci când erau proaspete. Exemple de lucruri pe care le poţi cumpăra deja congelate: quinoa bio sau orez brun, legume de tot felul (precum broccoli sau ardeiul gras) şi fructe (precum afine, zmeură şi mango).
Când eşti pe grabă, poţi încălzi puţină quinoa congelată, să o amesteci cu o jumătate de cană de fasole neagră de la conservă şi să presari peste acestea felii de roşii şi avocado. Sursa.