Feminis.ro a stat de vorbă cu medicul oftalmolog Beatrice Voiculescu, care ne-a explicat pe larg ce sunt alergiile de toamnă şi cum ne putem proteja ochii în această perioadă a anului.
"Începutul toamnei determină acutizarea reacţiilor alergice preexistente, atât pe cele respiratorii, cât şi cele oculare. Ochii noştri sunt supuşi la diverşi alergeni din mediu, cum ar fi polenul, mucegaiurile şi acarienii. Aceşti alergeni determină iritaţii oculare şi nazale ce provoacă senzaţie de mâncărime, lăcrimare, roşeaţă, sensibilitate la lumină, şi edeme. Dintre cei care au probleme de vedere, cei mai afectaţi sunt purtătorii de lentile de contact.", a subliniat medicul oftalmolog Beatrice Voiculescu pentru Feminis.ro.
Cauzele alergiilor de toamnă
Alergiile de toamnă sunt mai puţin cunoscute, dar ele există. Cauzele lor, spune medicul oftalmolog, sunt aceleaşi ca şi în cazul celor de primăvară, despre care poţi citi mai multe aici, pe Feminis.ro.
"Problema este că la începutul sezonului rece sistemul imunitar slăbeşte, iar alergiile apar cu o frecvenţă mai mare. Cauza? Mucegaiurile provenite din degradarea frunzelor, care emană alergenii în aer. Ploile dese de toamnă sunt şi ele de vină pentru ridicarea alergenilor în aer şi agravarea simptomelor.", a completat specialista.
Cum îţi protejezi ochii în lunile de toamnă
Ochii trebuie protejaţi în permanenţă, dar mai ales în perioadele din an în care frecvenţa alergiilor este mai mare, ne atrage atenţia medicul. Întotdeauna trebuie să păstrezi o igienă bună a zonei perioculare, a feţei şi a mâinilor.
Persoanele cu probleme de vedere trebuie să aibă în vedere următoarele lucruri, potrivit medicului oftalmolog Beatrice Voiculescu:
- Purtarea lentilelor de contact trebuie să fie diminuată în cazul în care apar alergii oculare, iar lentilele ar trebui schimbate mai des, sau folosite lentile de contact zilnice, care se aruncă la sfârşitul zilei, şi care sunt mai sănătoase şi mai confortabile pentru pacienţii alergici. Acestea reduc în mod semnificativ intensitatea simptomelor.
- Soluţia de întreţinere a lentilelor de contact la persoanele alergice trebuie să fie pe bază de peroxid.
- Dacă nu mai poţi purta lentile de contact în perioada alergiei, treci la ochelarii clasici.
- Specialista recomandă folosirea picăturilor cu lacrimi artificiale, care lubrifiază suprafaţa oculară şi scade acţiunea factorilor iritanţi.
- Evită pe cât posibil frecatul ochilor când apar mâncărimi. Poţi folosi comprese reci pentru a diminua simptomatologia.
"Alergia nu se vindecă"
În lunile de toamnă, există o serie de simptome neplăcute cu care te poţi confrunta dacă te numeri printre persoanele care suferă de alergii oculare.
"Principalele simptome oculare pe care pacienţi le prezintă în perioada de toamnă sunt lăcrimarea, mâncărimea şi mai ales roşeaţa ochilor. Disconfortul ocular este foarte mare şi vederea devine înceţoşată. Picăturile antiinflamatorii şi antialergice ajută doar la diminuarea simptomelor. Alergia nu se vindecă şi reapare la contactul cu alergenii, tocmai de aceea în tratarea alergiilor trebuie eliminată sursa alergiei pentru a te putea declara 'vindecat'.", a spus în încheiere medicul oftalmolog Beatrice Voiculescu, optică medicală Videt, pentru Feminis.ro.