Atât psihologul, cât şi psihiatrul, studiază comportamentul uman, funcţiile psihice şi psihopatologia. Dar dacă privim psihopatologia ca pe un spectru care la un capăt prezintă forme uşoare, iar la celălalt forme severe, psihologul cu pregătire clinică şi de psihoterapie se va ocupa de obicei de prima jumătate a spectrului, iar psihiatrul de cea de-a doua.
Psihiatrul, prin urmare, este cel care tratează psihopatologii în forme mai severe şi care necesită de cele mai multe ori tratament medicamentos. Atât psihologul, cât şi psihiatrul, pot face psihoterapie ca parte a tratamentului unei afecţiuni psihice, însă doar psihiatrul poate prescrie tratament medicamentos.
"Este recomandat să mergem la un psiholog ori de câte ori trecem printr-o perioadă în care echilibrul nostru emoţionale ste alterat, iar capacitatea noastră de a ne reechilibra singuri este afectată. Psihologul ne poate ajuta prin pregătire şi obiectivitate să punem lucrurile în perspectivă şi să găsim soluţia ieşirii din acest impas sufletesc. În cazul în care dezechilibrul sugerează existenţa unei psihopatologii, atunci cu siguranţa medicul de familie sau psihologul vor recomanda vizita la un psihiatru.
Psihiatrul tratează orice afecţiune psihică, de la o situaţie de criză care produce un dezechilibru emoţional cu simptome de anxietate şi depresie, până la patologii severe. Tratamentul folosit poate consta în medicaţie, psihoterapie sau o combinaţie a celor două.", a explicat dr. Dana Stejar, psihiatru şi psihoterapeut.
De multe ori, spun specialiştii, o durere sau un alt simptom fizic neobişnuit nu reprezintă o afecţiune organică, ci reprezintă expresia unei frământări sufleteşti. Acestea sunt aşa-numitele tulburări somatoforme.
Corpul tău încearcă să îţi vorbească, să îţi spună că este ceva în neregulă cu tine, cu viaţa ta, că există ceva ce trebuie îndreptat. Psihologul te poate ajuta să înţelegi "mesajul" durerii, al simptomului, cauza emoţională care l-a produs. Apoi, prin diverse tehnici de psihoterapie, te va ajuta să produci acea schimbare pe care durerea sau simptomul o "impune".
"Să luam de exemplu cazul unei femei cu dureri în zona pelvinăşi cu simptome de natură ginecologică, fără bază organică. Cauza o găsim fie într-o istorie de abuz fizic, emoţional sau sexual, fie într-un conflict legat de identitatea ei ca femeie, sau de manifestare a feminităţii. Rezolvarea durerii va veni prin identificarea cauzei şi rezolvarea conflictului.", subliniază Dr. Dana Stejar, psihiatru şi psihoterapeut în cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic şi Tratament.
Ce ne recomandă specialiştii
Dacă vrei să ai o stare psihică bună, trebuie să îţi îngrijeşti corpul prin câteva acţiuni elementare: să adopţi o alimentaţie corespunzătoare, să ai activitate fizică moderată, să încerci tehnici de relaxare, să eviţi consumul excesiv de alcool şi să eviţi consumul de droguri şi să tratezi orice afecţiuni fizice. În aceeaşi măsură, trebuie să ai grijă şi de starea ta sufletească, investind în relaţiile cu cei dragi şi în activităţi care îţi aduc bucurie.