Pentru satisfacţia ambilor parteneri este nevoie de decizii luate în fiecare zi, lăsând egoismul în urmă, în favoarea armoniei în cuplu.
Iată câteva trăsături esenţiale ale unei relaţii de durată:
1. Toleranţă
Orice partener va avea trăsături şi comportamente care te vor pune la încercare. Pentru a face relaţia să dureze, trebuie să îl accepţi necondiţional, cu tot cu chichiţele lui. Întâi îţi iei angajamentul de a-l accepta cu bune şi rele. Abia apoi îi poţi spune ce te deranjează şi de ce, asumându-ţi riscul că trăsăturile nu se vor schimba peste noapte sau poate niciodată.
2. Respect
Odată ce l-ai cucerit, uiţi, adesea, de sentimentele şi nevoile lui. Într-o relaţie făcută să dureze, ambii parteneri pun preţ pe ceea ce simte celălalt şi îşi cântăresc cu grijă cuvintele şi comportamentul. Dacă vrei să fii alături de el pentru totdeauna, ai grijă să îi arăţi că ţii cont de nevoile lui şi fă-l să se simtă respectat.
3. Vulnerabilitate
Dacă nu eşti dispus să împărtăşeşti ce simţi şi ce ai nevoie de la partener, nu vei primi ceea ce îţi trebuie. Obiceiul de a te închide în tine este extrem de periculos în cuplu. Dacă poţi avea încredere în partener şi îţi poţi împărtăşi gândurile şi sentimentele, relaţia are şanse mai mari să treacă testul timpului.
4. Încredere
Trebuie să fii dispus să ai încredere în partener suficient cât să îţi expui slăbiciunile. Trebuie să înveţi să ai încredere la nivel fizic, emoţional şi spiritual. Chiar şi atunci când încrederea îţi este înşelată, poţi găsi o cale de a repara fisura dacă eşti dispusă să depui efort în această direcţie.
5. Sinceritate
Trebuie să fii dispusă să spui ce ai pe suflet, oricât de dureros ar fi. Nu te poţi ascunde în spatele minciunilor dacă vrei ca relaţia să dureze. Dacă nu poţi crede ce îţi spune partenerul sau dacă el este dispus să îţi ascundă anumite aspecte, e dificil să te simţi în siguranţă într-o astfel de relaţie. Sinceritatea cultivă încrederea, trăsătură esenţială în relaţiile pe termen lung.
6. Empatie
Trebuie să încerci mereu să înţelegi ce simte partenerul. Nu înseamnă că trebuie neapărat să îi şi rezolvi problemele, dar e musai să fii dispusă să asculţi şi să îi oferi un umăr pe care să plângă la nevoie. Acordă-i atenţie şi încearcă să vezi lucrurile din punctul lui de vedere, fiindcă aşa veţi fi mai apropiaţi ca oricând.
7. Generozitate
Fă pentru partener tot ce ai face pentru cel mai bun prieten. Încearcă să îi anticipezi nevoile. Gândeşte-te la ce îi trebuie şi fii acolo pentru el. Elimină comportamentele care îl calcă pe nervi şi încearcă să îi faci ziua mai frumoasă. Bunătatea şi generozitatea fac parte din reţeta pentru o relaţie de durată.
8. Angajament
Trebuie să îţi asumi un angajament nu numai faţă de partener, ci şi faţă de relaţie în sine. Dacă te gândeşti la binele relaţiei mereu, vei lua decizii constructive şi te vei comporta diferit. Nu te concentra numai asupra propriilor nevoi, ci încearcă mereu să ţii focul relaţiei aprins în fiecare zi.
9. Consideraţie şi chibzuinţă
Încearcă să îl ai în vedere pe cel de lângă tine când iei decizii, astfel încât deciziile tale să îi facă viaţa mai bună, mai uşoară. Asta presupune să îi cunoşti preferinţele, opiniile şi chichiţele, astfel încât să joci alături de el, nu împotriva lui. Gândeşte-te ce poţi face azi pentru a-i uşura existenţa, pentru a-i însenina ziua?
10. Iertare
Vei fi uneori rănită pe parcursul unei relaţii, însă secretul longevităţii unui cuplu constă în a ierta repede, a nu purta pică şi a o lua de la capăt cu forţe proaspete în fiecare zi. E mai uşor de spus decât de făcut, însă iertare stă la baza unei relaţii de durată. Lasă în urmă ambiţiile şi fii dispusă să ceri iertare. Iertarea necesită curaj, vulnerabilitate şi trebuie cultivată constant.
11. Compromis
Sună ca un clişeu, dar a renunţa la o poziţie fermă, inflexibilă, în ceea ce priveşte propria viziune, este un pas important pentru o relaţie sănătoasă. Nu mai încerca să câştigi fiecare dispută, ci renunţă la lucrurile care nu sunt chiar atât de importante pentru tine, dar îl fac pe el fericit. Găsiţi mereu un punct de întâlnire la mijloc, pentru a fi amândoi mulţumiţi.
12. Blândeţe
Manifestată prin gânduri, cuvinte, gesturi şi atitudinea generală, blândeţea presupune să îţi înţelegi partenerul, să îl accepţi aşa cum este şi să te comporţi cât mai bine cu el. Uită de certuri, de abuzuri verbaler şi emoţionale, dacă vrei ca relaţia voastră să dureze.
13. Afecţiune
După un timp uiţi să îţi manifeşti afecţiunea, însă atingerile, sărutările şi îmbrăţişările venite fără un motiv anume sunt cele care întreţin o relaţie sănătoasă. În primul rând, trebuie să ştii care sunt dovezile de afecţiune care contează mai mult pentru partener, astfel încât să "vorbeşti" pe limba lui.
14. Apreciere
Aminteşte-ţi constant cât de norocoasă eşti să îl ai alături şi să îţi dai seama în fiecare zi cât este de valoros. Partenerii care rămân împreună pe termen lung sunt cei care se apreciază şi se complimentează reciproc. Fii atentă la acţiunile partenerului şi arată-i aprecierea cuvenită.
15. Validare
De cele mai multe ori, oamenii nu ne înţeleg cu adevărat. Fiecare are opinii diferite, iar validarea părerii partenerului îi dovedeşte că eşti de partea lui. Când înţelegi şi accepţi ceea ce spune, partenerul simte că este auzit şi acceptat aşa cum este. Când validezi, îţi arăţi disponibilitatea de a accepta, iar acceptarea trădează iubire necondiţională, factor ce vă va ţine împreună pe termen lung.