Rezultatele studiului menționat au arătat că 61% dintre femeile care se tratează medicamentos sau cărora li s-a recomandat un anumit tratament, trebuie să ia anti-depresive. În legătură cu acest lucru, Nicky Lidbetter, CEO Anxiety UK a declarat:
„Anxietatea este un simptom recurent în menopauză, de aceea este foarte important să fie recunoscută la timp, să se vorbească deschis despre ea și să fie tratată. În mod tradițional, lumea asociază această perioadă cu bufeuri de căldură și acumularea kilogramelor, dar studiul de față ne arată că fenomenul ne este încă nu foarte bine cunoscut. Într-adevăr, noi ne dorim ca toate femeile care suferă de anxietate din cauza menopauzei să aibă acces la tratamente și un grup de sprijin.”
Anxietatea are loc atunci când organismul trece printr-un dezechilibru și nu mai poate procesa cum trebuie stimulii externi, iar neurotransmițătorii dintre celulele nervoase și creier sunt suprastimulați. În timpul menopauzei și al perimenopauzei, hormonii contribuie la adâncirea acestui dezechilibru, iar Kathy Abernethy, membru în consiliul British Menopause Society explică în felul următor situația:
„Când intri la menopauză, nivelul de estrogen începe să scadă și oscilează, iar organismul produce și progesteron mai puțin. Acești doi hormoni influențează producția unui neurotransmițător numit serotonină, care se știe că influnețează starea de spirit. Pe lângă schimbările emoționale, cele fizice, lipsa somnului și bufeurile, pot face o femeie să se simtă epuizată, frustrată sau anxioasă.”
Conform unui nou raport dat publicității de către Public Health England (PHE), femeile sunt de 1.5 ori mai predispuse la a primi tratament medicamentos decât bărbații, deși nu toate simptomele duc automat către medicamente. Despre acest lucru, Hans-Peter Volz, profesor de psihiatrie, a spus:
„Folosirea medicamentelor în tratarea anxietății este în creștere, deoarece mulți doctori se grăbesc să prescrie ceva, indiferent de gravitatea simptomelor, fără a încerca mai întâi alte metode de tratament. Este însă foarte important să căutăm mai întâi metode alternative în loc de medicamente, cum ar fi discuțiile cu psihologii, tehnici de meditație și mindfulness sau tratamente naturiste.”
S-a descoperit care este legăura dintre menopauză și anxietate
Noile cercetări realizate de către specialiștii de la Anxiety UK și Kalms au scos la iveală o legătură puternică între menopauză, perimenopauză și simptomele de anxietate, cu 85% dintre cele 179 de femei intervievate declarând că anxietatea le-a fost declanșată de instalarea menopauzei.