Cămările ticsite cu siropuri şi gemuri, rafturile pline de bulioane şi garniţele pline de cărnuri puse la unsoare ţineau locul supermarket-urilor de astăzi. În lipsa cuptoarelor cu microunde, a produselor semipreparate sau comenzilor acasă, universul gospodinelor se învârtea în jurul "cuisine parfaite", aşa cum le plăcea lor să se laude musafirilor strâşi la masa din salon. Niciunei dudui cu ştaif nu îi lipsea din bibliotecă volumul "Buna Menajeră - Carte de bucate, practică", scris de doamna Ecaterina Colonel Steriad, BIBLIA oricărei gospodine care se respectă. Veche de mai bine de 100 de ani, cartea de bucate a ajuns în redacţia feminis.ro, iar redactorii noştri au spicuit pentru dumneavostră o serie de reţete delicioase, ca la bunica acasă.
Astăzi vă prezentăm o reţetă delicioasă şi foarte simplă, ceapă umplută cu bunătăţi. Un preparat pe care sigur nu l-ai întâlnit până acum, chiar dacă are mai mult de 100 de ani.
Ceapă umplută, de dulce sau de post
"Fierbe potrivit în apă cepe mari albe, cu sarea necesară. Scoate apoi miezul cepelor ca să rămână numai în două sau trei foi. Amestecă miezurile cepelor cu franzelă muiată, 150 de grame cam prăjite şi pisate, 150 de grame de şvaiţer (brânză de Elveţia), ras pe răzătoare, trei gălbenuşuri de ou, un albuş bătut bine, piper şi puţină nucşoară şi amestecă bine toate acestea.
Apoi, umple bine cepele de mai sus, dă-le prin făină, moaie-le în ou bătut foarte bine şi pune-le să se prăjească în unt proaspăt deajuns. După aceasta, aşază-le într-o tingire (n.r. un vas asemănător cu ceaunul, de aramă sau fontă), toarnă deasupra lor un sos pregătit de mai înainte, din bulion, vin şi unt, lasă-le să fiarbă două minute şi dă-le la masă.
Pentru post, umplutura aceasta se pregăteşte cu tocătură de peşte, morun, ştiucă sau şalău. Pune puţin orez fiert în zeama peştelui, pâine muiată în zeama peştelui, şi stafide fără sâmburi. Amestecă toate acestea împreună, umple cepele şi urmează ca mai sus. În loc de unt însă, pune untdelemn, bulion şi vin alb."