Cămările ticsite cu siropuri şi gemuri, rafturile pline de bulioane şi garniţele pline de cărnuri puse la unsoare ţineau locul supermarket-urilor de astăzi. În lipsa cuptoarelor cu microunde, a produselor semipreparate sau comenzilor acasă, universul gospodinelor se învârtea în jurul "cuisine parfaite", aşa cum le plăcea lor să se laude musafirilor strânşi la masa din salon.
Niciunei dudui cu ştaif nu îi lipsea din bibliotecă volumul "Buna Menajeră - Carte de bucate, practică", scris de doamna Ecaterina Colonel Steriad, BIBLIA oricărei gospodine care se respectă. Veche de mai bine de 100 de ani, cartea de bucate a ajuns în redacţia feminis.ro, iar redactorii noştri au spicuit pentru dumneavostră o serie de reţete delicioase, ca la bunica acasă.
Descoperă o reţetă deosebită de acum 100 de ani, pentru a prepara dulceaţă de miez de portocale.
"Se topeşte întâiu şi se înmoaie pe un foc lin 1200 gr., de zahăr cu 900 gr., apă, curăţindu-l cu un albuş de ou şi cu zeama dela jumătate de lămâe; apoi se strecoară, se pune iar pe foc, ca să se lege ca jumătate şerbet; după ce e gata, se dă jos până când se vor curăţi 10 portocale mari sau 12 mici; aceste portocale trebuie să fie curăţite şi de pieliţa cea subţire dela miez; după ce va rămânea numai miezul, curăţit foarte uşor şi de sâmburi, se pune într'un tifon, spre a se scurge zemuşoara. Acest miez, după ce va fi scurs, se aruncă în zahărul de mai sus şi se pune pe foc iute spre a se lega ca de şerbet; asupra clocotelor din urmă se toarnă zeama dela o lămâe, şi după vreo două clocote, se deşeartă în borcane. Când se răceşte se pune la un loc uscat spre conservare."