Cămările ticsite cu siropuri şi gemuri, rafturile pline de bulioane şi garniţele pline de cărnuri puse la unsoare ţineau locul supermarket-urilor de astăzi. În lipsa cuptoarelor cu microunde, a produselor semipreparate sau comenzilor acasă, universul gospodinelor se învârtea în jurul "cuisine parfaite", aşa cum le plăcea lor să se laude musafirilor strâşi la masa din salon.
Niciunei dudui cu ştaif nu îi lipsea din bibliotecă volumul "Buna Menajeră - Carte de bucate, practică", scris de doamna Ecaterina Colonel Steriad, BIBLIA oricărei gospodine care se respectă. Veche de mai bine de 100 de ani, cartea de bucate a ajuns în redacţia feminis.ro, iar redactorii noştri au spicuit pentru dumneavostră o serie de reţete delicioase, ca la bunica acasă.
Descoperă o reţetă delicios de dulce, de pe vremea bunicii, şerbet de caise sau de zarzăre:
"Se ia cojile de la caise şi, pe lângă aceasta, semai adaugă încă 1200 gr., caise necurăţite şi sâmburii sparţi şi curăţiţi; toate acestea se pisează într-o piuliţă şi se pun pe foc să fiarbă în 1200 gr de apă, până ce va scădea pe sfert; după aceasta, dându-le jos, se strecoară.
Din această zeamă iei numai 300 gr, cu care se înmoaie 1200 gr zahăr pisat, împreună cu 3 gr de vanilie şi se pun pe foc lin, ca să se topească; apoi la un foc iute se leagă ca de şerbet, cercând legătura în apă, până ce se face bob (buburuz); apoi se dă tingirea jos de pe foc, se lasă să se răcorescă şi când fiertura sufere degetul, se amestecă; îndată ce se taoe coarda, se pun prin borcane, punând şi o mână de sâmburi pisaţi".