Shaorma vegetariană cu conopidă, rodie şi seminţe de pin
Această reţetă aromată, pe bază de conopidă la grătar, este inspirată din bucătăria Orientului Mijlociu. Shaorma vegetariană poate servi drept aperitiv chiar şi pentru cei mai convinşi amatori de preparate pe bază de carne.
1/4 ceaşcă zeamă de lămâie, 3 linguri de unt nesărat, 1 lingură de coriandru tocat, 1 lingură de scorţişoară măcinată, 1 lingură sumac măcinat, 1/2 lingură chimion măcinat, 1/2 linguriţă cuişoare măcinate, 1/2 linguriţă cardamom măcinat, 2 căţei de usturoi tocaţi, 1 linguriţă sare kosher, 1 conopidă, 1/3 ceaşcă pastă de susan, 2 linguri boabe de rodie, 1 lingură de pătrunjel tocat, 1 lingură de melasă de rodie, 1 lingură de seminţe de pin prăjite, 1 linguriţă de petale de trandafir uscate şi mărunţite, 1 praf de nucşoară, 1 praf de ienibahar
1. Aprinde grătarul. Într-un castron mic, amestecă 1 lingură de suc de lămâie cu untul şi condimentele (scorţişoară, sumac, chimion, coriandru, cuişoare, nucşoară, cardamom, ienibahar şi jumătate din usturoiul tocat)
2. Umple o oală cu apă, adaugă sare şi adu apa la temperatura de fierbere, după care fierbe conopida întreagă până când poate fi pătrunsă uşor cu un cuţit, între 8 şi 10 minute. Scuge conopida şi unge-o cu untul condimentat, după care aşaz-o pe grătar. Las-o să se rumenească timp de 10 minute, întorcând-o din când în când, astfel încât să capete culoare pe toate părţile.
3. Între timp, într-un bol mic, amestecă zeama de lămâie şi usturoiul rămase cu 1 linguriţă de sare, pasta de susan şi 3 linguri de apă rece ca gheaţa, până când amestecul capătă o consistenţă cremoasă.
4. Rupe bucheţele de conopidă, aşază-le pe un platou şi toarnă peste el amestecul de pastă de susan cu lămâie şi usturoi, după care presară boabele de rodie, pătrunjel şi seminţe de pin.
5. Înainte de a servi preparatul, decorează cu melasă de rodie şi petale de trandafir mărunţite.
Articolul anterior Salată caldă de paste cu somon Articolul următor Clătite cu banane, din două ingrediente