Sos cremos de ceapă
Un sos neobișnuit, diferit de gustul poporului român de rând și totuși atât de înrădăcinat în spiritul național. Este perfect ca sos de însoțire la masa de Crăciun.
1/4 ceașcă ulei de măsline, 1/4 linguriță piper boabe cayenne, 1/2 linguriță piper boabe negru, 1/2 ceașcă smântână, 1/2 ceașcă maioneză, 1 lingură sare, 2 cepe galbene mari, 4 linguri unt nesărat, 113 grame cremă de brânză
1. Se curăța cepile și se taie pe jumătate, apoi în jumătăți de felii rotunde încât să iasă aproximativ 3 cești de ceapă.
2. Se încălzesc untul cu uleiul într-o tigaie mare, pe foc mediu, apoi se adaugă ceapa, sarea și cele două tipuri de piper și se amestecă continuu timp de 10 minute.
3. Se reduce focul la minim și se lasă tigaia pe foc, amestecând ocazional, timp de 20 minute sau până când ceapa devine maronie și caramelizată, apoi se lasă la răcit.
4. Se mixează crema de brânză la temperatura camerei alături de smântână și maioneză și se bate până când devine un amestec fin, cremos și omogen, apoi se adaugă ceapa și se amestecă cu ajutorul unei padele.
5. Se gustă preparatul în vederea asezonării și se servește la temperatura camerei alături de legume crude, pâine prăjită sau cartofi prăjiți.