Tonurile culorilor joacă, de asemenea, un rol semnificativ, fapt pentru care este important să ai grijă mare atunci când alegi nuanţa, în mod special pentru un spaţiu monocromat.
Înainte să alegi culoarea pentru dormitorul tău, răspunde-ţi la întrebarea: "Ce stare de spirit vreau să creez în dormitorul meu?", după care gândeşte-te care ar fi culoarea care ţi-ar inspira acea stare.
Pentru a-ţi fi mai uşor să iei anumite decizii, am pregătit mai jos o galerie cu dormitoare monocromate, care vine în completarea acestui articol.
Culorile neutre sunt cea mai bună alegere atunci când decizi să îţi decorezi un dormitor monocromat. Vorbim despre alb, crem, gri, maro şi negru. Acestea sunt nuanţe flexibile, care merg combinate în timp şi cu alte nunaţe, mai ales dacă decizi să renunţi la stilul monocromat.
Pont: Ţine cont de texturile şi modelele folosite în dormitor, mai ales atunci când vine vorba de încăperile într-o singură culoare, astfel încât să creezi un spaţiu primitor şi călduros.
Galbenul şi portocaliul sunt culori energice şi se potrivesc mai mult pentru dormitoarele persoanelor pline de energie, care nu pot sta locului nicio secundă şi studiază intens. Mai mult decât atât, acestea sunt asociate cu voia bună şi distracţia, aşa încât dacă vrei să ai un dormitor vesel, optează pentru una dintre aceste două culori.
Roşu aprins este asociat cu neînfricarea şi curajul, iar persoana care optează pentru un dormitor roşu are încredere în sine cât pentru o armată de oameni. Un astfel de dormitor va fi energic, stimulant şi protector.
În ceea ce priveşte roşu închis, acesta simbolizează pasiunea care trezeşte emoţii intense oricărei persoane. Această nuanţă te ajută să dai drumul inhibiţiilor şi să te exprimi liber.
Bleumarin este o culoare care reduce tensiunea arterială şi încetineşte respiraţia. Este o nunaţă ideală pentru dormitorul în care vrei să dormi şi să te reculegi, întrucât este cunoscută pentru eficienţa sa în aceste momente şi pentru procesul de purificare mentală. Este de ţinut minte faptul că nuanţele închise te ajută să vezi lucrurile din mai multe perspective şi au o aură sofisticată şi în acelaşi timp călduroasă, care este de luat în calcul atunci când vrei să te bucuri de un dormitor intim şi călduros.
Violetul nu este numit degeaba "culoarea regalităţii", acesta este asociat cu luxul, dar în acelaşi timp şi cu drama. Tonurile deschise sunt ideale pentru creativitate şi oferă o aură de tăcere oricărei încăperi. Una peste alta, violetul este o culoare potrivită pentru dormitor, atât timp cât nu este o nunaţă apropiată de negru, care sugerează tristeţea.
Aproape inevitabil, atunci când te gândeşti la albastru deschis îţi vin în minte cerul albastru de vară şi valurile oceanului, ca de altfel şi vata pe băţ de la bâlciurile la care mergeai în copilărie. Este o nunaţă potrivită pentru dormitoarele monocromatice, dar este de ţinut minte faptul că albastrul deschis are tendinţa să provoace sentimente reci atunci când este folosit în doze mari.
Verdele este cunoscut ca fiind cea mai liniştitoare culoare pentru ochiul uman, astfel încât pentru un dormitor monocromat este o alegere excelentă. De fapt, unii specialişti sunt de părere că dacă optezi pentru nuanţe de verde în dormitor, poţi reduce nivelul de stres şi îţi poţi menţine o stare psihică şi emoţională stabilă. Verdele mai este asociat cu creşterea şi noile începuturi şi se spune că stimulează starea de bine şi bogăţia.