Acest lucru se explică prin evoluţia omului, a masticaţiei şi alimentaţiei, micşorării maxilarelor care nu mai permit apariţia tuturor celor patru, provocând dureri.
Aşa că te întrebi ce este de făcut în acest caz: e bine să le laşi sau să extragi măselele de minte? Şi ce faci în cazul unor posibile complicaţii? Medicul stomatolog ne oferă răspunsuri la toate aceste întrebări.
Molarii de minte au rolul de a mesteca, a tăia şi fărâmiţa alimentele şi sunt la fel de utili ca şi ceilalţi dacă vor creşte în mod corect, susţinuţi de gingii şi oase sănătoase.
Îngrijirea molarilor de minte se face separat, deoarece erupţia nefiind completă ei rămân mai mici decât ceilalţi dinţi şi astfel periajul trebuie făcut individual. Pentru că nu li se acordă atenţie separată, aceştia nu ajung să fie periaţi şi se cariază mult mai repede.
Când extragem măselele de minte?
Există anumite situaţii în care medicul stomatolog hotărăşte, împreună cu pacientul, să îndepărteze măseaua de minte.
"Apelăm la soluţia extracţiei atunci când molarii de minte sunt parţial erupţi şi nu au suficient spaţiu, dacă generează durere, sunt cariaţi profund sau dacă sunt parţial îngropaţi în osul maxilar şi sunt orientaţi spre dintele vecin pe care îl pot caria. Aceştia se scot şi dacă va creşte retenţia plăcii dentare sau dacă sunt inactivi în masticaţie şi nu au antagonist (pentru a putea favoriza mai bine igiena molarului din faţa lor care are un rol important în masticaţie)", explică Andra Custura, medic stomatolog în cadrul "Andra Smile".
De ce sunt valoroşi molarii de minte?
Specialiştii subliniază că acest tip de molar este extrem de important pentru pacient, mai ales într-o viitoare lucrare fixă din cavitatea bucală.
"Dacă însă la erupţie molarul nu poate străbate mucoasa de deasupra lui şi observăm că are loc în cavitatea bucală, se va face doar o incizie pentru a-i permite acestuia să-şi urmeze erupţia pe arcadă. Un molar de minte este valoros într-o viitoare lucrare fixă, atunci când lipsesc molarii vecini, de aceea extracţia acestuia, care de altfel este destul de dureroasă ar trebui să se facă numai dacă este necesar", mai spune medicul stomatolog Andra Custura.
Măselele de minte netratate pot cauza dureri intense la nivelul mandibulei sau maxilarului, probleme la mestecat şi chiar complicaţii precum boli gingivale, infecţii, carii, chisturi sau înghesuirea dinţilor.
Cum se realizeaza extracţia măselelor de minte
O simplă radiografie îi va arăta medicului poziţionarea şi cum să realizeze extracţia. Există situaţii în care apar complicaţii locale, deoarece măselele au rădăcini separate de sinusurile maximalare printr-un strat subţire de os.
În acest caz se administrează antibiotice, iar pacienţii trebuie să evite activităţile ce ar putea exercita presiune asupra sinusurilor (suflatul nasului, strănutul, exerciţii fizice).
"Ulterior extracţiei se va simţi un disconfort şi/ sau durere care pot fi tratate cu analgezice şi antiinflamatoare. Există, de asemenea, posibilitatea apariţiei de infecţii din cauza numărului mare de bacterii prezente în gură. În acest caz se administrează profilactic antibiotice. Alte efecte ce pot apărea sunt umflăturile, care variază de la pacient la pacient, şi sângerările, care sunt considerate a fi normale", adaugă dr. Andra Custura.
Recomandări după extracţia măselei de minte
Neplăcerile postoperatorii se pot remedia cu analgezice şi comprese reci. Pentru o igienă corespunzatoare, se pot administra antiseptice locale (apă de gură, ceaiuri dezinfectante de salvie sau muşetel).
De asemenea, nu e bine să consumi alimente dure (nuci, alune, seminţe, floricele), alimente fierbinţi sau foate reci şi nici să fumezi cel puţin 24 de ore de la intervenţie.