Cercetătorii au rugat părinţii a 4.231 de copii să completeze un chestionar legat de stresul psihologic resimţit în al doilea trimestru al sarcinii şi au repetat cercetarea după trei ani de la naştere. În plus, mamele au completat chestionare la două şi la şase luni după ce au născut.
Studiul, publicat în jurnalul Thorax, a scos la iveală că 362 dintre mame şi 167 dintre taţi au înregistrat un stres psihologic crescut pe parcursul sarcinii.
Când copiii subiecţilor au împlinit 10 ani, părinţii au fost rugaţi să raporteze dacă astmul a apărut ca diagnostic. În plus, pentru a asigura acurateţea rezultatelor, cercetătorii au testat copiii cu ajutorul unui test standard al funcţiilor pulmonare.
După ce au căutat să analizezeze vârsta, incidenţa fumatului în timpul sarcinii, indexuul de masă corporală, istoricul de astm şi alţi factor, cercetătorii au ajuns la concluzia că depresia şi anxietatea resimţită de mame în timpul sarcinii sunt asociate în mod semnificativ atât cu apariţia astmului, cât şi cu o funcţie pulmonară slăbită în cazul copiilor.