În cazul în care vrei să fii mai productivă şi mai energică încă de la primele ore ale dimineţii, în ciuda faptului că eşti genetic programată să funcţionezi mai bine seara, există modalităţi prin care îţi poţi păcăli organismul.
Genetica joacă un rol important în ceea ce priveşte modul de funcţionare a ceasului intern, însă acest aspect nu este bătut în cuie.
Cercetările confirmă că anumite trăsături genetice sunt corelate cu tiparul de somn, însă ritmul circadian poate fi influenţat de factori de mediu, precum lumina soarelui. Dacă îţi este greu să te trezeşti dimineaţa, poţi apela la o sursă de lumină pe care să o poţi programa la o anumită oră sau să rogi pe cineva drag să aprindă lumina în dormitor dacă se trezeşte mai devreme decât tine. Lumina determină organismul să scadă nivelul de melatonină, hormon responsabil cu starea de somnolenţă.
În plus, poţi folosi şi o serie de strategii psihologice. Dacă vrei să te trezeşti mai devreme, experţii în somnologie recomandă să foloseşti ritualurile şi recompensele. Poţi fie să apelezi la micul dejun preferat sau la un ritual legat de cafeaua de dimineaţă. De asemenea, încearcă să modifici ora la care vrei să te trezeşti programând alarma cu câte 20 de minute mai devreme în fiecare zi, până ajungi la programul de somn dorit.