Mai puţin de 25% dintre cei care suferă de această tulburare primesc un tratament specific afecţiunii lor.
Tulburarea numită anxietate îţi poate da peste cap sistemul digestiv, poate porvoca rulburări obsesiv-compulsive, atacuri de panică şi chiar stres post-traumatic.
În afara tratamentului alopat, există câteva metode prin care poţi să te eliberezi de anxietate, iar una dintre acestea este reprezentată de respiraţie.
"Când nu ai suficient oxigen, creierul primeşte un semnal de pericol, care perpetuează starea de anxietate minte-corp", spune Jonathan Davidson, directorul programului de Stres Traumatic de la Duke University Medical Center.
"Respiraţia ta accelerează şi devine superficială, iar în cazurile extreme acest lucru poate duce la atacuri de panică severe, pentru că persoana în cauză începe să se hiperventileze."
Aşadar, respiraţia poate fi cheia principală a scăpării de anxietate. De aceea, acestă tehnică de respiraţie antică poate fi de real folos fiecărei persoane care suferă de anxietate.
Un studiu publicat în Journal of the American Medical Association arată că respiraţia lentă, din diafragmă este la fel de eficace în reducerea anxietăţii precum imipramina, un antidepresiv oferit pacienţilor suferinzi de axietate sau depresie.
Respiraţia Pranayama te poate ajuta să te simţi mai bine şi, de ce nu, să scapi la un moment dat de anxietatea care pare că pune stăpânire pe viaţa ta.
Ce trebuie să faci?
Îndoaie degetele arătător şi mijlociu de la mâna dreaptă, după care, du mâna la nas şi blochează nara stângă prin apăsare, folosind degetul inelar. Inspiră 4 secunde pe nara dreaptă, după care eliberează nara stângă şi blochează nara dreaptă cu degetul mare şi expiră pe nara stângă timp de 4 secunde. Repetă tehnica de 10 ori, după care ia o pauză şi repetă încă de 10 ori dacă este necesar.
Iată un video în care îţi este explicată tehnica de respiraţie pranayama în totalitate.