Daca te-ai intrebat vreodata de ce prietena ta cea mai buna se satura cu o singura patratica de ciocolata in timp ce tu esti predispusa sa dai gata intreaga ciocolata, ia in considerare diferentele de personalitate care exista intre voi doua.
Cercetatorii de la Institutul Federal Elvetian de Tehnologie au terminat la jumatatea lunii martie un studiu in care au examinat daca trasaturile de personalitate la 1000 de persoane s-au corelat cu anumite modele de alimentatie. Iar rezultatele obtinute au fost foarte interesante.
Folosind lista de 5 trasaturi de personalitate pe care psihologii o folosesc pentru a ne clasifica pe noi toti, oamenii de stiinta au descoperit ca comportamentele noastre inerente au un efect puternic atunci cand ne este usor sa mancam sanatos sau, din contra, ne luptam sa tinem o dieta pana la capat.
Autorul studiului, Carmen Keller, spune ca ea si colegii ei au descoperit ca trasaturile de personalitate ale unui individ determina, intr-adevar, DE CE el sau ea mananca si CE anume mananca.
1. Extrovertita
Daca tu esti extrovertita, inseamna ca esti: volatila/usor de incantat; sociabila, comunicativa, categorica si expresiva din punct de vedere emotional.
Tu mananci in acest caz: In timp ce personalitatile extrovertite le determina pe aceste persoane sa relationeze mai usor cu ceilalti - ceea ce este in general bine pentru sanatate - te bazezi pe indicii externi care ti-ar putea compromite silueta.
Oamenii extrovertiti consuma adeseori mai multa carne, alimente dulci, alimente sarate si bauturi indulcite cu zahar. Persoanele extrovertite mananca alimente care nu sunt sanatoase, mai ales pentru ca au un grad mare de sociabilitate.
2. Agreabila
Daca tu esti agreabila, inseamna ca esti: de incredere, altruista, buna si afectuoasa.
Tu mananci in acest caz: Studiul a constatat ca persoanele agreabile mananca mai putina carne, lucru care indica o atitudine de simpatie fata de animale. Oamenii agreabili tind sa urmeze multimea, sa se ia dupa "instinctul de turma". Daca esti agreabila si te afli intr-un mediu sanatos, asta poate fi un lucru pozitiv. Dar tendinta ta de a le face pe plac oamenilor inseamna ca s-ar putea sa adopti niste alegeri indoielnice atunci cand esti cu un grup "nesanatos", pentru a evita conflictul.
3. Constiincioasa
Daca tu esti constiincioasa, esti de fapt: grijulie, controlata, orientata catre obiective/scopuri, organizata.
Tu mananci in acest caz: Esti genul de persoana care alege direct alimente sanatoase si te pricepi de minune la respectarea planului alimentar pe care l-ai adoptat. Lipsa constiinciozitatii ii determina pe oameni sa manance impulsiv si sa isi piarda auto-controlul in fata situatiilor tentante, cu alimente gustoase si frumos mirositoare. Oamenii constiinciosi sunt cei care au mai multe sanse sa sara peste mancare atunci cand sunt stresati. Si au o probabilitate mai mare de a face exercitii fizice in loc sa aleaga alimentele pentru confortul lor. Dar acest lucru poate duce la alte probleme, cum ar fi anorexia.
4. Nevrotica
Daca tu esti nevrotica, esti de fapt: predispusa la instabilitate emotionala, anxietate, schimbari de dispozitie, irascibilitate si tristete.
Tu mananci in acest caz: Esti mult mai inclinata decat alte tipuri de personalitate sa alegi alimentele de confort, acele preparate care iti dau o senzatie de alinare. Rezultatele studiului sugereaza ca persoanele nevrotice si indivizii instabili din punct de vedere emotional par sa adopte o alimentatie pe baza de emotii (si influentata de sentimente) si tot aceste persoane mananca alimente dulci si sarate, dense si extrem de energice. Oamenii nevrotici pot manca alimente bogate in calorii pentru a face fata emotiilor negative. Acesti indivizi sunt consumatori emotionali, ei mananca pe fondul stresului, consuma alimente de confort si isi indeplinesc poftele alimentare, facand excese in aceasta privinta.
5. Deschisa
Daca tu esti deschisa, esti de fapt: o persoana cu imaginatie, perspicace, profunda si curioasa in legatura cu lumea din jurul tau.
Tu mananci in acest caz: Oamenii deschisi au o predispozitie mai mare sa manance multe fructe si legume, ei consuma mai putina carne si consuma mai putine bauturi racoritoare. O persoana deschisa este atrasa de frumusete si culoare, astfel incat acesta ar putea fi motivul pentru care acest tip de personalitate alege alimentele mai colorate. Poate ca lucrurile se rezuma mai mult la aprecierea alimentului si culorii, dar si a experientei din spatele alimentatiei. (Sursa)
Citeste si: 3 pasi pentru a fi in forma primavara asta
Cori Gramescu: Asa poti avea obiceiuri matinale diet-friendly
Reteta pentru dieta: Budinca de chia, preparata in doar 5 minute