1. Păstrează curăţenia
- Spală-ţi mâinile înainte de a atinge alimentele şi chiar în timpul preparării acestora.
- Spală-te pe mâini după ce mergi la toaletă.
- Spală şi dezinfectează toate ustensilele şi echipamentele pe care le foloseşti la prepararea alimentelor.
- Protejează bucătăria şi alimentele de insecte, paraziţi şi alte animale.
Microorganisme periculoase pentru sănătate sunt răspândite în sol, apă, animale, iar multe dintre acestea se găsesc inclusiv pe oameni. Ele se află pe mâinile şi hainele tale, dar şi pe ustensilele de bucătărie. La cel mai mic contact al acestora cu alimentele, pot fi transferate asupra hranei, provocând un număr mare de afecţiuni, spun specialiştii OMS.
2. Separă alimentele crude de cele preparate
- Separă carnea crudă şi fructele de mare de restul alimentelor.
- Utilizează echipamente şi ustensile separate pentru alimentele crude.
- Depozitează alimentele în recipiente diferite, astfel încât să eviţi contactul dintre alimentele crude şi cele gătite.
Alimentele crude, în special carnea şi fructele de mare, pot conţine microorganisme periculoase care se pot transfera foarte uşor asupra altor alimente în timpul depozitării şi preparării, subliniază reprezentanţii OMS.
3. Prepară bine alimentele
- Prepară bine alimentele, în special carnea, ouăle şi fructele de mare.
- Lasă preparate precum supele şi tocăniţele să fiarbă, pentru a te asigura că au ajuns la temperaturi de cel puţin 70 de grade Celsius. Pentru carne, asigură-te că sucul este clar, nu roz. E recomandat să foloseşti un termometru.
- Reîncălzeşte bine preparatele.
Studiile au demonstrat că prepararea corectă a alimentelor ucide aproape toate microorganismele periculoase. În plus, dacă aduci hrana la o temperatură de cel puţin 70 de grade Celsius, acest lucru garantează siguranţa acesteia pentru consum.
4. Păstrează hrana la temperaturi sigure
- Nu lăsa alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de două ore.
- Pune în frigider imediat toate alimentele preparate şi cele perisabile (de preferat sub temperatura de 5 grade Celsius).
- Păstrează alimentele calde (peste temperatura de 60 de grade Celsius) înainte de servire.
- Nu depozita în frigider alimentele pentru o perioadă prea mare de timp.
- Nu dezgheţa alimentele îngheţate la temperatura camerei.
Depozitarea alimentelor la temperaturi scăzute încetineşte sau chiar stopează multiplicarea microorganismelor.
5. Foloseşte apă sigură şi alimente proaspete
- Foloseşte apă sigură, sau fierbe-o pentru a deveni sigură.
- Alege alimente proaspete şi sănătoase.
- Alege alimente procesate pentru siguranţă (ex: laptele pasteurizat)
- Spală fructele şi legumele, mai ales dacă le consumi crude.
- Nu consuma alimente după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
Riscul de contaminare cu microorganisme periculoase poate fi redus semnificativ dacă acorzi o atenţie sporită atunci când alegi alimentele şi iei măsuri simple de precauţie, cum ar fi spălarea corectă a acestora.
Sursa: OMS - Organizaţia Mondială a Sănătăţii - informaţii prezentate în cadrul conferinţei Federaţiei Romalimenta, pe tema "Siguranţa alimentară".