Michelle Trachtenberg

Actriţa americană Michelle Trachtenberg a murit din cauza...

Citeste mai mult»
a

The Who s-a despărţit de bateristul Zak Starkey din cauza...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney explică de ce i-a cerut lui Joe Biden să...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein, rejudecat la New York

Citeste mai mult»
Harry

Harry și Charles rămân 'distanți', conform unor surse

Citeste mai mult»
gene

Înainte de moartea sa, soția lui Hackman a căutat...

Citeste mai mult»
ceas

Un ceas de buzunar care a aparținut unui pasager de pe...

Citeste mai mult»
capsula

Capsula Blue Origin cu cele şase femei vedetă la bord,...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp şi Penelope Cruz, în thrillerul „Day Drinker”...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Proprietatea lui Gene Hackman a fost infestată de...

Citeste mai mult»
ciocolata

Cât de sănătoasă este ciocolata neagră. Iată ce spun...

Citeste mai mult»
Katy Perry

Blue Origin a încheiat cu succes zborul spațial la care...

Citeste mai mult»
Sean „Diddy” Combs

Avocaţii lui Sean „Diddy” Combs vor să cunoască opiniile...

Citeste mai mult»
bebelus

O femeie a născut copilul unui alt cuplu după ce o...

Citeste mai mult»
eric

Eric Dane, actorul din "Euphoria" şi "Grey's Anatomy",...

Citeste mai mult»
Val Kilmer

Cauza oficială a morţii actorului Val Kilmer, starul din...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Kazahstanul se așteaptă la încasări de 12 milioane de...

Citeste mai mult»
anjelica

Actrița Anjelica Huston dezvăluie că a trecut printr-o...

Citeste mai mult»
Michelle Obama

Michelle Obama a vorbit într-un podcast despre zvonurile...

Citeste mai mult»
william

Prințul William și-a angajat avocații care au ajutat-o pe...

Citeste mai mult»
vandici

Ilinca Vandici a ales să acorde o nouă șansă iubirii,...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla și-a celebrat aniversarea căsătoriei cu...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Jennifer Lopez a inclus România în turneul ei „Up All...

Citeste mai mult»
paul

Paul Schrader, scenaristul filmului "Taxi Driver", acuzat...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Ducesa de Sussex s-a confruntat cu complicații medicale...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Robert De Niro va primi Palme d'Or-ul onorific al...

Citeste mai mult»
Michael Schumacher

Michael Schumacher a devenit bunic pentru prima oară....

Citeste mai mult»
Maya

O româncă a uimit juriul Britain's Got Talent cu...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem a devenit bunic. Fiica rapperului, Hailie Jade...

Citeste mai mult»
mark

Zuckerberg și-a cumpărat o vilă în Washington. Suma...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise i-a adus joi un omagiu lui Val Kilmer, rivalul...

Citeste mai mult»
Russell Brand

Russell Brand a fost pus sub acuzare pentru viol de...

Citeste mai mult»
alexandra stan

Alexandra Stan, după ce a fost surprinsă cu noul iubit:...

Citeste mai mult»
dana nalbaru bebe

Dana Nălbaru, deranjată de agitația dintr-un oraș: „Abia...

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

Producţia următorului film „James Bond” începe la Londra:...

Citeste mai mult»
Val

Val Kilmer, starul de cinema care i-a interpretat pe...

Citeste mai mult»
Ioana Pavelescu

Actriţa Ioana Pavelescu, recompensată cu Premiul pentru...

Citeste mai mult»
indulcitori

De ce sunt periculoși îndulcitorii artificiali

Citeste mai mult»
telefon

Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Un judecător a interzis publicarea fotografiilor cu...

Citeste mai mult»

Sfaturi pentru siguranţa alimentară: Recomandări de la experţi

De în Sanatate 15 mai 2015

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat publicităţii un set de recomandări şi sfaturi pentru consumatorii care vor să aibă o alimentaţie mai sigură.

siguranta alimentara

1. Păstrează curăţenia

- Spală-ţi mâinile înainte de a atinge alimentele şi chiar în timpul preparării acestora.

- Spală-te pe mâini după ce mergi la toaletă.

- Spală şi dezinfectează toate ustensilele şi echipamentele pe care le foloseşti la prepararea alimentelor.

- Protejează bucătăria şi alimentele de insecte, paraziţi şi alte animale.

Microorganisme periculoase pentru sănătate sunt răspândite în sol, apă, animale, iar multe dintre acestea se găsesc inclusiv pe oameni. Ele se află pe mâinile şi hainele tale, dar şi pe ustensilele de bucătărie. La cel mai mic contact al acestora cu alimentele, pot fi transferate asupra hranei, provocând un număr mare de afecţiuni, spun specialiştii OMS.

2. Separă alimentele crude de cele preparate

- Separă carnea crudă şi fructele de mare de restul alimentelor.

- Utilizează echipamente şi ustensile separate pentru alimentele crude.

- Depozitează alimentele în recipiente diferite, astfel încât să eviţi contactul dintre alimentele crude şi cele gătite.

Alimentele crude, în special carnea şi fructele de mare, pot conţine microorganisme periculoase care se pot transfera foarte uşor asupra altor alimente în timpul depozitării şi preparării, subliniază reprezentanţii OMS.

3. Prepară bine alimentele

- Prepară bine alimentele, în special carnea, ouăle şi fructele de mare.

- Lasă preparate precum supele şi tocăniţele să fiarbă, pentru a te asigura că au ajuns la temperaturi de cel puţin 70 de grade Celsius. Pentru carne, asigură-te că sucul este clar, nu roz. E recomandat să foloseşti un termometru.

- Reîncălzeşte bine preparatele.

Studiile au demonstrat că prepararea corectă a alimentelor ucide aproape toate microorganismele periculoase. În plus, dacă aduci hrana la o temperatură de cel puţin 70 de grade Celsius, acest lucru garantează siguranţa acesteia pentru consum.

4. Păstrează hrana la temperaturi sigure

- Nu lăsa alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de două ore.

- Pune în frigider imediat toate alimentele preparate şi cele perisabile (de preferat sub temperatura de 5 grade Celsius).

- Păstrează alimentele calde (peste temperatura de 60 de grade Celsius) înainte de servire.

- Nu depozita în frigider alimentele pentru o perioadă prea mare de timp.

- Nu dezgheţa alimentele îngheţate la temperatura camerei.

Depozitarea alimentelor la temperaturi scăzute încetineşte sau chiar stopează multiplicarea microorganismelor.

5. Foloseşte apă sigură şi alimente proaspete

- Foloseşte apă sigură, sau fierbe-o pentru a deveni sigură.

- Alege alimente proaspete şi sănătoase.

- Alege alimente procesate pentru siguranţă (ex: laptele pasteurizat)

- Spală fructele şi legumele, mai ales dacă le consumi crude.

- Nu consuma alimente după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

Riscul de contaminare cu microorganisme periculoase poate fi redus semnificativ dacă acorzi o atenţie sporită atunci când alegi alimentele şi iei măsuri simple de precauţie, cum ar fi spălarea corectă a acestora.

Sursa: OMS - Organizaţia Mondială a Sănătăţii - informaţii prezentate în cadrul conferinţei Federaţiei Romalimenta, pe tema "Siguranţa alimentară".

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr