Tort praghez
Tortul praghez este un desert delicios şi foarte uşor de preparat. Deşi numele te duce cu gândul la Republica Cehă, este de menţionat faptul că acesta nu are de-a face cu capitala acesteia, inventatorul fiind Vladimir Guralnic, din Moscova, care lucrează la un restaurant din Praga.
Blat: 3 ouă, o cană cu zahăr, o cutie de lapte condensat, o cană cu smântână, o lingură de praf de copt, o cană şi jumătate de făină de grâu, 2 linguri de cacao. Glazură: 50 de grame de unt, 4 linguri de zahăr, 3 linguri de lapte, o lingură de cacao. Cremă: 200 de grame de unt, jumătate de litru de lapte condensat, o lingură de cacao.
Cremă: Amestecă untul cu 2 căni de lapte condensat, adaugă pudra de cacao şi amestecă foarte bine cu o lingură de lemn până când obţii o pastă omogenă.
Glazura: Amestecă untul, zahărul, laptele şi pudra de cacao. Găteşte la foc mic până când compoziţia se subţiază. Nu uita să amesteci din când în când.
Blat: Bate ouăle cu zahărul, adaugă laptele condensat, praful de copt şi smântâna, după care amestecă bine cu mixerul. Dacă este necesar, adaugă o cană de sifon sau apă minerală, pentru a subţia compoziţia. Adaugă făina şi pudra de cacao şi amestecă din nou.
» Într-o tavă de copt pentru blat rotund, aşază o foaie de copt şi tapeteaz-o cu unt, toarnă compoziţia pentru blat şi coace-o pentru 20 - 25 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea, la 180 de grade Celsius.
» După ce se coace blatul, lasă-l la răcit, iar apoi taie-l în 3 părţi egale.
» Aşază un strat de blat, apoi unul de cremă, după care unul de blat, unul de cremă şi la final ultima felie de blat şi ornează cu glazura.
Poftă bună!
Articolul anterior Cartofi gratinaţi Articolul următor Tiramisu de casă