Dacă ești mereu în căutare de trucuri care să te ajute să slăbești, citește acest articol până la sfârșit și vei vedea că nu trebuie să mori de foame.
De ce avem nevoie de cereale
Carbohidrații și fibrele sunt esențiale pentru ca organismul să funcționeze corespunzător, iar cerealele le conțin pe ambele. Carbohidrații îți oferă energie, în timp ce fibrele te ajută să slăbești, pentru că practic, ele sunt tot carbohidrați, dar care au mai puține calorii. Trebuie să știi că alimentele care sunt bogate în fibre îți suprimă apetitul și prin urmare te ajută să slăbești.
Tipuri de cereale
Același tip de cereale poate avea proprietăți diferite în funcție de cum au fost cultivate, recoltate și mai ales procesate. Prin urmare, există:
- Cereale integrale - conțin părți din semințe, sâmburi și restul straturilor. Au mult mai multe fibre, vitamine și minerale și pot fi găsite fie în stare pură fie sub formă de făină.
- Cereale rafinate - din structura lor au fost îndepărtate anumite părți, drept pentru care au o textură mai fină și mai moale, dar din păcate, au pierdut mulți nutienți și fibre în timpul procesului de rafinare.
- Cereale îmbogățite - sunt tot cereale rafinate, dar anumiți nutrienți pierduți în procesul de rafinare au fost înlocuiți.
- Cereale cu suplimente - au nutrienți adăugați, care nu se găsesc niciodată în mod natural în cerealele respective. Aceștia pot fi vitamine sau minerale precum acidul folic sau fier.
Cereale pentru slăbit
Vorbind la modul general, ar trebui să alegi cereale integrale, bogate în fibre, cu un indice glicemic mic, deoarece au mai multe vitamine și minerale, deci sunt mai sănătoase.
1. Ovăz integral
Ovăzul este bogat în antioxdanți care protejează inima și în fibre. Acesta etse cunoscut pentru abilitatea sa de a absorbi apa, ceea ce înseamnă că se umflă în stomac și îți oferă mai repede sentimentul de sațietate. Atâta timp cât ești atentă la ce adaugi, ovăzul este bun pentru slăbit.
2. Orez brun
Orezul brun are foarte multe vitamine și intră în categoria super-alimentelor, deoarece conține antioxidanți, magneziu, fosfor, vitamine din grupul B și seleniu. De asemenea are foarte multe fibre, puțină grăsime și te face să te simți plină după o cantitate destul de mică. Dacă vrei să încerci ceva mai diferit, amestecă orez roșu cu orez negru, ambele considerate cereale integrale bogate în antioxidanți.
3. Secară integrală
Cercetătorii consideră că secara are mai mulți nutienți per porție decât orice cereală integrală. Ea are de 4 ori mai multe fibre și doar 100 de calorii per porție, dar 50% din cantitatea zilnică recomandată de fier.
4. Orz integral
Orzul este ideal pentru slăbit, deoarece are puțin colesterol, dar doar dacă este din acela integral, nu rafinat.
5. Hrișcă
Hrișca are mai multe proteine decât orice alt tip de cereale, ceea ce o face sursa ideală de proteine pentru vegetarieni. Ea este foarte bogată în magneziu, important pentru reglarea presiunii sanguine și precum celelalte cereale integrale, este bogată în fibre.
6. Quinoa
Quinoa este bună pentru cei care suferă de intoleranță la gluten, deoarece are multe proteine și e bogată în vitamina B și acizi grași omega-3. Deși are destul de multe calorii, ea are un indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că este tolerată de diabetici.
7. Porumb
Când este integral, porumbul este foarte benefic pentru sănătate, fiind o sursă bună de vitamina B, magneziu, fosfor și antioxidanți. El este relativ sărac în calorii până când i se adaugă unt, sare sau alte toppinguri.
8. Linte
Lintea este foarte bogată atât în proteine cât și în fibre, are puține grăsimi și conține carbohidrați care se digeră lent, adică îți ține de foame. O jumătate cană de linte conține 20 de grame carbohidrați și 8 grame fibre, în plus, este bogată în vitamina B, zinc, fier, potasiu și calciu.
Cereale de evitat când vrei să clăbești
Cerealele rafinate conțin doar calorii și au foarte puțini nutrienți, așadar trebuie să le eviți pe cât posibilul dacă vrei să slăbești.
1. Orez alb
Orezul alb face parte din categoria carbohidraților rafinați, bogați în calorii, săraci în fibre și nutrienți. Acesta are un indice glicemic ridicat, deci se transformă în zahăr imediat ce este consumat și te menține sătulă doar pe o scurtă perioadă de timp.
2. Grâu
Grâul te face să te îngrași, deoarece conține amilopectină A și este bogat în calorii, având de asemenea, un indice glicemic mare. Produsele din grâu produc dependență, inclusiv cele din grâu integral și conform cercetătorilor, doar două felii de pâine ridică glicemia ca și când ar fi două linguri de zahăr.
3. Cușcuș
Cușcuș-ul arată precum cerealele integrale, dar diferența între el și făina rafinată este foarte mică. Acesta are doar calorii, fără prea mulți nutrienți.