Pentru a te ajuta să alegi ce să mănânci, am alcătuit o listă de alimente „sănătoase”, care sunt de fapt junk food deghizate.
1. Unt și batoane de arahide
Nucile sunt o sursă excelentă de grăsimi bune ce oferă numeroase beneficii creierului și inimii, dar când sunt procesate și ambalate, partea bună dispare și se adaugă alte uleiuri, zahăr și sare. Dacă vrei să mănânci unt de arahide, alege un sortiment natural, cu 100% nuci și fără conservanți, deoarece nucile au propriul ulei natural și nu mai au nevoie de alt ados. În plus, prin consumarea unuia care nu are sare sau zahăr adăugate, îți poți adăuga, eventual, propriul îndulcitor natural și foarte puțină sare.
2. Băuturile sport
Băuturile sport sunt bune pentru înlocuirea electroliților pierduți și a energiei consumate când faci antrenamente epuizante, dar devin ceva nociv dacă le bei cu regularitate. În ele există o cantitate mare de zahăr și vei ajunge să-ți umpli organismul cu calorii goale. Dacă vrei să-ți menții hidratarea, bea apă plată.
3. Batoane proteice
Foarte multe batoane proteice susțin că au puține calorii și multe proteine, dar dacă te uiți la lista de ingrediente ale unora dintre ele, vei observa că multe nici măcar nu le recunoști. Dacă sunt prea multe numere sau nu recunoști ingredientele, n-ar trebui să mănânci nimic. Rămâi la alegeri mai simple și surse naturale de proteine, cum ar fi carnea slabă, pește, ouă, legume și semințe sau nuci.
4. Produse fără gluten
Doar pentru că scire pe pachet „fără gluten”, respectiv „gluten free” nu înseamnă că e sănătos. Când se extrage glutenul din ceva, se adaugă alte ingrediente pentru a compensa gustul sau textura și multe produse ambalate cu această etichetă au un adaos prea mare de conservanți. Dacă vrei să nu mai consumi gluten, atunci mănâncă alimente integrale și cât mai puțin procesate.
5. Cerealele pentru micul dejun
Multe cereale arată apetisant și pachetul indică tot ce este într-o singură bucată, dar deși există o cantitate mare de fibre în ele, acestea au și foarte mult zahăr adăugat și carbohidrați simpli, care te lasă flămândă la scurt timp după consumarea lor.
6. Produsele dietetice sau light
De obicei, orice are grăsimea extrasă are altceva adăugat care să compenseze, cum ar fi zahărul. În mod special produsele lactate cu puțină grăsime conțin zahăr, potențiatori de aromă și conservați care să le facă să arate mai bine și să aibă un gust mai bun, dar fără a le oferi și compensația nutritivă.
7. Carnea și produsee vegetale
Există o cerere din ce în ce mai mare de produse vegane și vegetariene marcate ca fiind sănătoase, dar multe dintre ele sunt doar produse procesate făcute din soia modificată genetic și alte ingrediente nesănătoase. O dietă vegană poate avea beneficii multiple dacă este compusă din alimente naturale, fructe și legume crude și cereale integrale.
Semnal de alarmă venit dinspre „produsele sănătoase”
Când te aventurezi către un stil de viață sănătos este ușor să cazi pradă capcanelor alimentare, care sunt, de cele mai multe ori, alimentele preambalate și procesate, cu eticheta ECO, BIO, FRESH și SĂNĂTOS.