Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor tale, nu poți vindeca singură unele traume, din cauza aspectelor psihologice implicate și a faptului că traumele atacă mintea unei persoane până în punctul în care aceasta nu mai vorbește despre ce s-a întâmplat și se izolează de restul lumii.
Semnele că cineva a trecut printr-o traumă
Persoanele care au trăit o experiență traumatizantă sunt adesea agitate și par pierdute. Ele nu reacționează la discuții, deoarece se simt excluse și suferă de anxietate, care se poate manifesta noaptea, prin spasme, dar și ziua, prin slabă putere de concentrare și schimbări dese ale stării de dispoziție, urmate de transpirație, însă oamenii reacționează diferit la traume. Dacă treci printr-o perioadă proastă este necesar să vorbești cu cei dragi, pentru că la început, traumele pot trece neobservate până și de cele mai apropiate persoane.
Simptome emoționale
Unele dintre cele mai evidente simptome includ furie, melancolie, excitări emoționale și contradicții, iar cel mai des, suferinzii manifestă aceste simptome în fața membrilor familiei. De aceea, cei care trec printr-o traumă își schimbă nu numai viața lor ci și pe a celor dragi. Cea mai dificilă parte este că nu poți ajuta o victimă dacă nu se exprimă și nu conștientizează prin ce a trecut.
Simptome fizice
Efectele traumelor se întind între apatie, letargie, față palidă, oboseală, scădere în greutate, poftă scăzută de mâncare și palpitații, incluzând atacuri de panică și anxietate.
Efectele traumelor
- Abilitățile cognitive - O traumă pe termen lung deteriorează abilitățile cognitive și face pe cineva să nu se mai poată concentra. Când vorbești cu o astfel de persoană s-ar putea să simți că este indiferentă, dar adevărul este că trece prin cea mai grea perioadă din viața ei.
- Schimbări drastice de greutate - De obicei, cei care trec printr-un eveniment traumatizant ajung să slăbească foarte mult într-un timp foarte scurt, din cauza că li se face greață de la orice și vomită des, având indigestie și o lipsă de apetit acută.
- Socializare precară - Persoanele traumatizate se izolează încercând să nu se mai întâlnească cu nimeni cu care ar putea avea probleme.
- Frică și fobii - Victima trăiește într-o continuă frică, cu multe fobii și gânduri negre.
Ce cauzează trauma
Evenimentele din trecut, urmate de eșecuri repetate, în diverse domenii și pierderea speranței în ziua de mâine duc la apariția și menținerea unei traume.
- Decese - Moartea cuiva drag sau a animalului de companie te face să te simți singură.
- Divorțul sau despărțirea - Acestea sunt cele mai des întâlnite surse ale traumelor, pentru că detașarea de cineva de care te-au legat sentimente puternice este foarte dureroasă.
- Terorism - Cei care au fost martori la orice fel de act terorist sunt predispuți la traume.
- Dezastre naturale - Cutremure, uragane, incendii de pădure și alte dezastre, toate duc la o frică exagerată, care te lasă fără putere.
- Război - Dovezile sugerează că multe persoane suferă de stres-postraumatic de pe urma războaielor și este un lucru de înțeles.
- O boală gravă - După anumite boli grave, precum cancerul sau o intervenție pe cord deschis, oamenii rămân marcați.
- Viol și hărțuire sexuală - Persoanele care trec prin așa ceva sunt marcate atât fizic cât și psihic.
Cum să previi și să faci față unei traume
Prevenție
Este mai ușor să previi o traumă decât să o tratezi, iar pentru acest lucru trebuie ca oricând treci printr-o perioadă sau un eveniment dificil din viață să vorbește cu cineva apropiat despre acest lucru, ca să-l poți înțelege mai bine. Este foarte posibil ca problema respectivă, pe care inițial o simți ca pe ceva extrem de complicat și grav să fie mai ușor de depășit decât ai crede. Trebuie să fii puternică și dacă începi să simți oricare dintre simptomele de mai sus să contactezi imediat un psiholog, un duhovnic, un guru sau un speaker motivațional, fără nici un fel de jenă, deoarece ei sunt calificați pentru a te ajuta. De asemenea, poți începe să practici diverse tehnici de meditație și să ții un jurnal al recunoștinței.
Cum faci față unei traume
Nu te menaja, vorbește cu cei dragi despre lucrurile prin care ai trecut și cum te-au făcut acestea să te simți, lasă-i să te ajute. Evită persoanele care pun paie pe foc și care te fac să te simți prost și apucă-te de meditații care-ți vor ameliora starea de spirit prin faptul că te curăță sufletește și te ajută să gândești mai limpede. Practică yoga, pentru a-ți îmbunătăți condiția fizică și părerea despre tine, du-te la înot și apucă-te de grădinărit sau orice altceva simți că ți-ar plăcea. Începe să faci orice tip de sport, dansuri sau activități pozitive, deoarece chiar dacă ești un om sensibil, gândurile negative nu trebuie să te acapareze. În realitate ești o războinică ce poate face orice. Nu lăsa situația să-ți scape de sub control, preia controlul asupra propriei vieți.