Nu contează cât de inventivă ești și cum încerci să ascunzi legumele în sos, copilul tău pur și simplu știe că încerci să-l păcălești, dar poți sta liniștită, deoarece totul va fi bine și într-o bună zi va încerca din proprie inițiativă să mănânce singur un pic de spanac sau o salată.
Motivul mofturilor
Există un motiv simplu din cauza căruia cei mici se comportă în acest fel și se cheamă neofilie de mâncare, care are loc la copii cu vârste cuprinse între 18 luni și 2 ani. Aceasta se dezvoltă ca mecanism de apărare ce duce la tratarea cu suspiciune a oricărui lucru nou. Acest obicei datează din vremuri străvechi, când riscul de a mânca ciuperci sălbatice sau fructe otrăvitoare era mai mare. Deși pare greu de crezut acest lucru, data viitoare când îi vei servi ceva sănătos de mâncare, vei avea un motiv rațional de a te simți mai bine știind că este selectiv cu un motiv anume și nu are ceva personal împotriva ta.
Cum să-l faci să mănânce
Pune mâncarea pe farfuria ta și mimează plăcerea de a o mânca. Această metodă funcționează aproape de fiecare dată, deoarece chiar dacă servești mâncare identică pe farfurii diferite, iar pe a lui o dă la o parte, în a ta se va înfige imediat.
Alte tactici includ eliminarea gustărilor, ca să-l faci să-i fie cu adevărat foame și să-i dai mai multe zile la rând același lucru, ceva ce știi sigur că mănâncă, până se va sătura și va pune mâna singur pe altceva. Într-un final, vei putea elimina toate alimentele bej nesănătoase, cum ar fi pastele, dar și pe cele făcute piure și vei putea începe cu adevărat diversificarea alimentației, care să includă nutrienți din fructe și legume proaspete sau fierte.
Unii copii mănâncă doar alimente bej și este în regulă
Ora mesei este unul dintre momente în care proaspetele mămici își pun mâinile în cap. Deși toată lumea îți spune să nu te îngrijorezi dacă cel mic nu vrea să mănânce sau alege doar pastele, tu te îngrijorezi, pentru că ai impresia că ești o mamă rea, care nu știe să-și crească copilul cum trebuie.