Un om de rând se plânge cel puţin un minut într-o conversaţie. Cu toţii avem parte de experienţe negative şi ne putem găsi alinarea vorbind cu prietenii noştri. Dar, într-un final, sentimentele şi gândurile mai puţin bune nu se risipesc şi nu-şi pierd din intensitate chiar dacă le împărtăşim cu cineva.
A te văicări e o modalitate de a admite că ai o problemă pe care nu încerci să o rezolvi însă. Asta hrăneşte situaţia respectivă cu şi mai multă vână. Văitatul este pe acelaşi loc cu fumatul, dăunează la fel de mult sănătăţii, susţin cercetătorii.
Stresul cauzat de văicăreala continuă duce la distrugerea neuronilor din hipocampus şi reduce abilitatea creării de căi neuronale şi de noi neuroni. Hipocampusul este zona din creier responsabilă cu funcţiile cognitive şi memoria.
A asculta pe cineva care se plânge întruna are acelaşi efect asupra ta, ca şi când chiar tu ai face lucrul acesta.
Iată câteva moduri prin care poţi reduce văicăreala:
Defineşte văitatul şi depistează cât de des şi despre ce te plângi
O observaţie şi o nemulţumire sunt două lucruri diferite. Prima este o afirmaţie, a doua este o senzaţie sau o opinie ataşată unei afirmaţii. Dacă spui deseori "E foarte cald afară şi nu mai suport", atunci deja te vaieţi. Fă o listă cu lucrurile care nu-ţi dau pace ca să vezi dacă e vorba sau nu despre o adevărată problemă.
Stai departe de oamenii plângăreţi
Se pare că văitatul altcuiva ne afectează în acelaşi fel. Aşadar, încearcă să eviţi contactul cu persoane văicăreţe.
Transformă indispoziţiile în altceva
De fiecare dată când te plângi în legătură cu ceva, adaugă o afirmaţie pozitivă la final, încearcă să vezi partea plină a paharului. "Nu-mi place să merg cu maşina până la birou, dar sunt recunoscător că am un loc de muncă".