Să-i dai copilului tău un smartphone este ca și când i-ai oferi 1 gram de cocaină, a avertizat expertul în terapii antidependență. Timpul petrecut scriind mesaje pe rețelele de socializare creează la fel de multă dependență printre adolescenți precum drogurile și alcoolul și ar trebui tratat cu seriozitate.
La o conferință din Londra, Mandy Saligari, terapeut specializat în tratarea dependențelor, a remarcat că nu se acordă suficientă atenție timpului petrecut în fața ecranului de către adolescenți. Ea a declarat: „Mereu le spun oamenilor, când îi dai copilului o tabletă sau un telefon inteligent, de fapt le dai o sticlă de vin sau un gram de cocaină. Chiar ești dispus să le oferi libertatea de a afla absolut orice din lumea asta în spatele ușilor închise? De ce acordăm din ce în ce mai puțină atenție tehnologiei moderne, care a ajuns să fie precum drogurile sau alcoolul, deoarece lucrează cu aceleași impulsuri ale creierului.”
După comentariile ei au urmat mai multe știri despre adolescenți care sunt tratați împotriva dependenței de tehnologie digitală și declarații de la o treime dintre copiii din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 12-15 ani, care au recunoscut că pentru ei nu există un echilibru între timpul petrecut în fața ecranelor tactile și alte activități.
„Când oamenii se uită după dependențe, ei văd doar substanțele, dar realitatea este că e vorba despre o serie de comportamente care se poate manifesta în mai multe feluri, în diverse domenii.” a mai spus M. Saligari referindu-se la obsesii pentru mâncare, auto-distrugere, sexting și altele.
Recent, a crescut îngrijorarea privind tinerii care trimit sau primesc mesaje și imagini cu conținut pornografic sau accesează online, prin intermediul aparatelor personale, conținuturi inadecvate vârstei.
Directoarea clinicii Harley Street, din Londra, a spus că aproximativ 2 treimi dintre pacienții ei sunt tineri cu vârste cuprinse între 16-20 ani, care caută tratament pentru dependențele lor, adică în ultimii zece ani a avut loc o creștere dramatică a numărului de pacienți cu dependențe, mai ales că mulți dintre cei tratați sunt chiar mai tineri.
Într-un studiu recent, la care au participat mai mult de 1500 de profesori, aproximativ două treimi au spus că elevii lor își împărtășesc conținut sexual, conștienți fiind că 1 din șase sunt încă în școala primară. Mai ales fetele consideră că dacă trimit cuiva o poză cu ele goale este ceva normal și că devine ceva rău doar atunci când află un adult. Această gândire este dovada unui copil care nu a fost învățat să se respecte pe sine și care nu se cunoaște pe sine.
Dr. Richard Graham, consultant psihiatric la Nightingale Hospital Technology Addiction Lead a mărturisit că această problemă este în creștere, dar reprezintă o arie de interes principală pentru cercetători, deoarece din ce în ce mai mulți părinți declară că au probleme în găsirea unui echilibru pentru copiii lor. Datele sugerează că mai mult de 1 din 4 părinți cu copii între 12-15 ani au dificultăți în controlarea timpului petrecut de cei mici în fața ecranelor. Chiar și copiii de 3-4 ani stau, în medie, șase ore și jumătate pe săptămână pe internet.
Una dintre măsurile care ar putea fi luate pentru a preveni răspândirea acestui fenomen este interzicerea completă a telefoanelor mobile în școli, măsură adoptată deja de câteva dintre statele membre ale Uniunii Europene și din Statele Unite ale Americii.