Vezi în continuare simptome cruciale care au loc cu o lună înaintea unui atac de cord. Nu trebuie să fii obsedată de asta în continuare, dar fii atentă la ce te expui.
1. Oboseala - prezentă la 70% dintre femei
Oboseala inexplicabilă este principalul simptom care indică o afecțiune a inimii, iar femeile sunt mai predispuse decât bărbații. Activitatea fizică sau psihică nu este un motiv suficient de oboseală acută, pentru că în acest caz ea crește treptat, pe parcursul zilei. Însă în cazul în care oboseala este un simptom al atacului de cord, ea se instalează brusc și devine greu să îndeplinești chiar și sarcini mici, precum făcutul patului sau un duș.
2. Dureri abdominale - în 50% dintre cazuri
Durerile abdominale, senzația de stomac plin, greața, balonarea sunt simptome foarte grave și se întâlnesc atât la bărbați cât și la femei. Acestea apar în mai multe episoade și tensiunea fizică poate agrava durerile stomacale.
3. Insomnia - afectează 50% dintre femei
Insomnia este des asociată cu atacul de cord, mai ales la femei. De cele mai multe ori, este însoțită de anxietate și gânduri rătăcite. Simptomele includ dificultate la adormire, somn agitat și trezirea dimineața devreme.
4. Respirație greoaie - diagnosticată în 40% dintre cazuri
Dificultățile în respirație înseamnă că îți este din ce în ce mai greu să respiri adânc sau chiar rămâi fără aer o scurtă perioadă de timp. Acestea apar la ambele sexe chiar cu câte șase luni înainte de un atac de cord și sunt, de obicei, un avertisment că starea de sănătate se înrăutățește. Dacă simți că nu primești destul aer, că amețești și rămâi fără respirație, atunci consultă de urgență un medic.
5. Căderea părului - prezentă cel mai des la bărbații de peste 50 ani
Căderea părului este un indicator vizibil că ceva este în neregulă și afectează mai ales bărbații de peste 50 ani, chiar dacă nici femeile nu sunt omise. Chelia este asociată cu un nivel crescut al hormonului cortisol, de aceea trebuie să fii foarte atentă la creștetul capului și diminuarea podoabei capilare.
6. Bătăi de inimă neregulate - fără influența factorilor externi
Aritmiile și tahicardia sunt în general asociate atacurilor de panică și anxietății la femei, dar apar fără vreo explicație și se manifestă diferit. Exercițiile fizice reprezintă un stimul pentru inimă și agravează mai ales starea persoanelor cu arteroscleroză. Bătăile inimii care trebuie să te îngrijoreze sunt cele neregulate, care durează cel puțin 1-2 minute și sunt însoțite de amețeli și oboseală accentuată, iar în astfel de cazuri trebuie să chemi de urgență un medic.
7. Transpirație excesivă - în picioare, palme, piept și cap
Transpirația care miroase ciudat sau este prea abundentă reprezintă un semn precoce care anunță un infarct. Poate avea loc la orice oră din zi sau din noapte și este mai prezentă la femei, care o confundă cu bufeurile sau frisoanele, mai ales la menopauză. Transpirația excesivă este și un simptom de răceală și poate avea loc după o sesiune intensivă de antrenament sau din cauza temperaturilor exterioare. Se pare că transpirația este mai abundentă noaptea, iar dimineața așternuturi trebuie schimbate.
8. Dureri în piept - diferite la femei față de bărbați
Femeile și bărbații simt durerile în piept în mod diferit: doamnele simt că le apasă ceva pe piept și le strânge, pe când domnii au impresia că sunt înjunghiați și îi frige ceva. Acestea sunt cele mai importante simptome care anunță un atac de cord, dar doar 30% dintre femei au dureri în piept. Durerile pot radia către mâini, mai ales spre cea stângă, spate, umeri, gât sau chiar stomac și pot fi destul de persistente.
Vezi care sunt simptomele unui atac de cord cu o lună înainte
Prevenția este întotdeauna mai bună decât tratamentul, cu atât mai mult cu cât simptomele unei boli sunt incerte.