La începutul pandemiei, specialiștii nu voiau ca oamenii de rând să poarte mască, din cauza că acestea erau prea puține pe piață și trebuiau rezervate personalului medical, în plus, se pare că cei care chiar purtau mască aveau tendința să-ți atingă mai mult fața. Cu toate acestea, pe măsură ce situația s-a înrăutățit și au ieșit la iveală mai multe informații despre acest virus, a devenit evident faptul că utilizarea corectă a măștilor de protecție previne răspândirea maladiei, întrucât există și foarte multe persoane asimptomatice.
În plus, la un moment dat, s-a descoperit că nici măcar nu este nevoie să strănuți sau să tușești pentru a transmite virusul și chiar dacă aceste acțiuni generează cei mai mulți stropi infectați, te poți îmbolnăvi doar vorbind cu cineva care poartă virusul. Din acest moment, purtarea măștilor în locurile publice închise a devenit obligatorie, așa că iată ce trebuie să mai știi despre aceste echipamente de protecție devenite esențiale peste noapte.
Te va proteja într-adevăr o mască chirurgicală?
Beneficiile sunt minime și o persoană care este cu certitudine complet sănătoasă e mai bine să nu poarte mască tot timpul. Oricum majoritatea măștilor disponibile la scală largă nu etanșează cum ar trebui fața, lucru pe care-l poți simți imediat, dacă sufli un pic în ea. Însă, principalul beneficiu este că previne persoanele asimptomatice să transmită mai departe virusul, din moment ce cu materialul atât de aproape de gură și nas se răspândesc mai puține picături de mucoase în aer. Vei observa că dacă porți mască pe timp îndelungat, la un moment dat, aceasta începe să ți se pară umedă. Acolo se acumulează de fapt stropii în care poate fi virusul, care acum va scăpa mult mai greu.
Ce fel de mască ar trebui să porți?
Cele mai indicate sunt măștile N95, dar care sunt în continuare rezervate angajaților din sistemul medical, însă tu poți folosi materiale precum mătasea sau orice altceva, pentru că orice protecție suplimentară e mai bună decât nimic, dar ideal ar fi ca măștile să fie cu un strat dublu sau triplu de material. În acest moment nu există un standard universal în privința materialelor folosite la realizarea măștilor de protecție, așa că în cazuri excepționale, poți folosi chiar și o bandană.
Când ar trebui să porți mască?
În această privință există încă foarte multe controverse, dar ceea ce trebuie să știi este că mască e destinată mai mult protejării celor din jur, deci nu trebuie s-o porți dacă, de exemplu, conduci și ești singură în mașină ci mai degrabă oricând te afli în apropierea altor oameni. Cele mai bune exemple sunt mijloacele de transport în comun și magazinele, unde este aproape imposibil să menții distanțarea socială.
Prin purtarea măștii te protejezi pe tine într-o oarecare măsură, dar mai mult îi ajuți pe alții
Aparenta duritate pe care o manifestă unii care spun că n-au nevoie de mască deloc este asemănătoare cu situația purtării centurilor de siguranță, dar ideea este că porți mască nu neapărat pentru că ești bolnavă, ci pentru simplu motiv că mai există și oameni asimptomatici și cel puțin deocamdată, aceasta este printre puținele moduri de a diminua răspândirea Coronavirusului actual și a-i proteja pe cei din jur.
Vezi dacă masca de protecție te protejează într-adevăr
Acum există dovezi clare conform cărora dacă 80% dintre oameni ar purta mască de protecție, numărul cazurilor de COVID-19 ar scădea semnificativ, dar majoritatea oamenilor nu le poartă sau le poartă necorespunzător, neștiind ce fac de fapt acestea.