Deficitul de iod duce la diverse simptome și netratat cauzează afecțiuni grave, printre care cancer și cedarea inimii, dar iată care sunt principale semne ale acestui deficit, ca că poți preîntâmpina orice probleme.
1. Probleme cu părul și pielea
Căderea părului și pielea uscată sunt semne că ai nevoie de mai mult iod, deoarece acesta hidratează pielea, stimulează vindecarea tăieturilor și zgârieturilor și chiar încetinește apariția ridurilor. În plus, iodul face ca părul să fie mai lung și mai strălucitor în mod natural, deoarece regenerează foliculii și protejează împotriva infecțiilor.
2. Sensibilitate la frig
Dacă nu este chiar atât de frig, dar tu te învelești în pătură și te plângi mereu de frig în timp ce restul poartă tricouri cu mânecă scurtă înseamnă că nu ai suficient iod în organism și rata metabolică este scăzută. Drept urmare, corpul tău produce mai puțină energie, ceea ce te face să tânjești după căldură.
3. Te îngrași în mod inexplicabil
Un metabolism lent n-ar fi o problemă atât de mare dacă doar căldura ar fi consecința lui, dar din păcate astfel apare și excesul de greutate. Deficitul de iod face organismul să consume mai puține calorii decât de obicei și în acest timp nimeni nu-și schimbă obiceiurile alimentare, iar astfel, restul caloriilor sunt stocate pe post de grăsime.
4. Oboseală și slăbiciune
Studiile arată că 88% dintre persoanele cu tiroidă leneșă au această problemă. Dacă dormi suficient și totuși ai impresia că ceea ce făceai înainte fără mari greutăți este acum mult mai dificil, deficitul de iod este de fapt problema ta. Oboseala constantă și alte simptome ascund și ele un metabolism lent, mai ales dacă faci tot ceea ce trebuie pentru a te odihni și totuși nu ai suficientă energie ca să fii activă.
5. Probleme de memorie
Conform unui studiu realizat în anul 2014, oamenii cu mai puțini hormoni tiroidini au un hipotalamus mai mic, aceasta este partea din creier care controlează memoria pe termen lung. De aceea, deficiența de iod face ca procesul de învățare și memoria să fie îngreunate. În plus, un metabolism lent influențează procesul de culegere a informației și procesarea ei pentru a oferi un răspuns adecvat situației.
6. Depresie și anxietate
Credem adesea că anxietatea severă și depresia cunt cauzate doar de probleme psihice, dar cercetătorii au descoperit că există o legătură între depresie și problemele tiroidei. Dacă observi că ești cu nervii la pământ mai mult decât în ultima vreme, verifică împreună cu medicul tău de familie care ar putea fi motivele fizice, pentru a putea primi tratamentul adecvat.
7. Gât inflamat
Cel mai frecvent simptom al deficienței de iod este gâtul inflamat, umflat, care se petrece atunci când glanda tiroidă se mărește anormal de mult. Când organismul are prea puțin iod, tiroida nu mai poate produce suficienți hormoni și încearcă din greu să absoarbă elementele necesare din sânge. Acest proces cauzează multiplicarea celulelor tiroidiene, deci creșterea ei în diametru și umflarea gâtului.
8. Probleme în sarcină
Femeile însărcinate trebuie să fie în mod special atente la această problemă, deoarece trebuie să își satisfacă atât nevoile lor cât și pe cele ale fătului, pentru care hormonii tiroidini sunt foarte importanți. Dacă nu există suficienți astfel de hormoni, creierului celui mic nu se dezvoltă cum trebuie, iar un deficit de iod poate duce chiar și la avort spontan.
9. Bradicardie
Deficitul de iod este asociat și cu probleme de inimă, deoarece duce la bradicardie, adică bătăi ale inimii mai lente decât în mod normal. Când cineva are acest simptom, apar amețeala, senzația de rău și chiar leșinul.
10. Constipația
Hipotiroidismul afecteză și sistemul digestiv, iar literatura medicală confirmă că o tiroidă bolnavă duce la scăderea activității sotmacului și a colonului, drept urmare, la apariția constipației. În acest sens, trebuie să îți faci programare la medic dacă ai mai puțin de trei scaune pe săptămână.
10 semne că organismul tău are nevoie de mai mult iod
Iodul este esențial pentru viață, deoarece este ingredientul cheie necesar pentru producerea hormonilor tiroidieni. Din păcate, organismul nu este capabil să producă singur acești hormoni și de aceea trebuie să consumi mai multe alimente precum alge, prune, ouă și produse lactate.