1. "Vei găsi dragostea când te aştepţi mai puţin, nu atunci când cauţi."
Nimic mai greşit! "E ca şi cum ai spune că ai şanse mai mari să găseşti un job atunci când nu cauţi în mod activ", explică Pepper Schwartz, expert în relaţii şi profesor de sociologie la University of Washington. E posibil, însă se întâmplă extrem de rar.
"De cele mai multe ori, oamenii care aşteaptă să le pice din cer un job rămân, de regulă, şomeri. Din punctul meu de vedere, aceasta nu este decât o scuză pentru faptul că îţi este teamă să te implici şi să depui efort. Da, se întâmplă, însă nu, nu este o strategie bună."
Schwartz avertizează, însă, că există o diferenţă între a căuta activ şi a fi disperat. Fă eforturi pentru a găsi pe cineva, însă nu te comporta de parcă ai accepta pe absolut oricine.
2. Frecventează locuri în care există oameni cu aceleaşi pasiuni
Poţi sări peste evenimentele create special pentru cei singuri, însă trebuie să ieşi în locuri în care poţi cunoaşte oameni noi, potrivit expertului. O cauză în care crezi este pretextul ideal pentru a socializa. În cel mai rău caz faci ceva ce îţi place şi atât. Scenariul ideal, însă, îţi oferă şi posibilitatea de a cunoaşte un potenţial partener cu aceleaşi interese.
3. Lasă telefonul jos!
Poţi găsi pe cineva oriunde, dacă priveşti cu adevărat, arată Bela Gandhi, fondator al Smart Dating Academy din Chicago. Specialistul este uimit de faptul că oamenii se plâng extrem de des de faptul că nu găsesc pe cineva potrivit, însă au obiceiul de a sta cu nasul în telefon sau tabletă mare parte din zi. Oriunde ai fi, încearcă să fii cât mai prezent şi să întâlneşti privirea celor interesaţi. Menţine contactul vizual timp de trei secunde dacă vezi pe cineva care îţi place, după care zâmbeşte-i. Specialistul spune că este un mod ideal de a-i transmite că poate să te abordeze dacă îşi doreşte.
4. Nu căuta romantism, ci mai degrabă un parteneriat
Dincolo de gesturile romantice, menite să îţi aducă zâmbetul pe buze, ideea de parteneriat va ajuta relaţia să facă faţă dificultăţilor apărute în viaţa de zi cu zi în cuplu.
"Nu căuta pe cineva care te ia pe sus şi te ameţeşte de nu mai ştii ce te-a lovit. Caută pe cineva căruia îi place să ofere şi să primească, cineva care vrea să îţi afle părerea şi o ia în considerare, cineva căruia să îi pese de ceea ce vrei şi tu", arată Tina B. Tessina, psihoterapeut din California.
5. Oamenii fericiţi sunt ca un magnet
Poate cea mai mare problemă în căutarea unui potenţial partener este faptul că nu te simţi bine în pielea ta. Concentrează-te asupra acestui aspect până ajungi să te apreciezi pe tine însuţi aşa cum se cuvine şi până când reuşeşti să te bucuri cu adevărat de viaţa pe care o ai. Schwartz recomandă să încerci să fii persoana pe care ai vrea să o întâlneşti.
"Dacă nu eşti o persoană pozitivă, cu zâmbetul pe buze, care are încredere în sine, îţi scad drastic şansele de a te afla la locul potrivit, pentru a întâlni persoana potrivită."
6. Fă-ţi timp pentru tine
Înainte de a începe o nouă relaţie, ar trebui să încerci să petreci suficient timp cu tine însuţi, arată Nicole Baras Feuer, specialist în consilierea partenerilor după divorţ.
"Vei fi într-o formă mai bună pentru a cunoaşte persoana potrivită dacă ai timp să te vindeci şi încerci să îţi dai seama din nou cine eşti sau să reflectezi asupra a ceea ce nu a funcţionat în relaţia anterioară. Astfel nu ajungi să repeţi din nou şi din nou aceleaşi greşeli."
7. Atracţia sexuală instant se stinge la fel de repede
Relaţile care durează ard mocnit şi au nevoie de timp pentru a se închega. Bela Gandhi crede că atracţia este importantă, dar că nu trebuie musai să o simţi imediat, fiindcă acele scântei care apar din prima ţin mai degrabă de dorinţa sexuală şi mai puţin de compatibilitatea voastră cu privire la o potenţială relaţie de lungă durată. Emoţiile se schimbă şi devin mai puternice în timp, dacă le oferi şansa cuvenită.
8. Fereşte-te de teoria potrivit căreia contrastele se atrag
E drept, se atrag în primă instanţă, însă există şanse mari ca partenerii să se confrunte cu frecuşuri frecvente pe parcursul relaţiei. Oamenii care gândesc în mod similar au şanse mai mari de a avea relaţii sănătoase pe termen lung, arată Gail Saltz, psihiatru din New York. Cu cât sunteţi pe aceeaşi lungime de undă în privinţa multor aspecte din viaţa de zi cu zi, cu atât mai rar vă veţi confrunta cu situaţii în care va fi nevoie de un compromis.
9. Fii optimistă
"Alege să crezi cu tărie că vei găsi dragostea. Crede că meriţi să fii iubit şi că la un moment dat va veni în viaţa ta şi partenerul potrivit, aşa că ieşi la întâlniri până când îl găseşti", este de părere Bela Gandhi.
Bucură-te de toate întâlnirile şi adoptă o perspectivă optimistă. Distreză-te şi nu-ţi pierde speranţa că vei găsi, până la urmă, pe cineva compatibil. Specialistul este de părere că ai putea ieşi la întâlniri cu trei până la cinci persoane în acelaşi timp, până când găseşti pe cineva potrivit, asupra căruia să îţi concentrezi întreaga antenţie. Cu toate acestea, Bela Gandhi avertizează că întâlnirile trebuie să fie pur şi simplu o modalitate de a cunoaşte mai bine persoana respectivă, dar să nu ducă în dormitor. Specialistul e de părere că ar trebui să faci acest pas doar cu persoana alături de care începi o nouă relaţie.
10. Înţelege-ţi nevoile
Ai nevoie de mult spaţiu, de afecţiune sau vrei să ştii mereu ce se întâmplă cu partenerul de cuplu?
"Oricare ar fi stilul tău, este OK, însă trebuie să îl cunoşti şi să fii capabil să îl comunici potenţialului partener. Vă puteţi învăţa reciproc dacă vă cunoaşteţi propriile nevoi", explică Tessina.
11. Învaţă să faci diferenţa între distracţie şi o relaţie serioasă
"Poţi să te distrezi cu absolut oricine, fără obligaţii şi bătăi de cap, dacă asta îţi doreşti la un moment dat. Însă înainte de a aduce pe cineva în viaţa ta sau a pune bazele unei relaţii serioase, ţine minte că persoana respectivă vine cu un bagaj emoţional", avertizează Tessina.
Persoana pe care o întâlneşti se va purta exemplar la început, însă pe parcurs lucrurile se pot schimba în rău. Încearcă să cunoşti omul suficient de mult înainte de a trece la etapa unei relaţii serioase.
12. Nu te mai agăţa de oameni care nu sunt disponibili
Înţelege că îţi face rău să aştepţi după o persoană care nu este interesată sau să rămâi alături de persoana nepotrivită.