Dacă ții la frigider anumite alimente, ele vor arăta mai rău sau își vor schimba gustul, așa că evită să faci acest lucru cu următoarele ingrediente.
Legume
1. Cartofi - la temperaturi scăzute, amidonul din cartofi se transformă în zahăr, iar cartofii își pierd gustul. În plus, apa din interiorul lor se cristalizează și distruge astfel structura fibrelor, făcând cartofii să devină moi.
2. Ceapă și usturoi - acestea putrezesc dacă aerul din jurul lor nu are suficient loc să circule și există prea multă umiditate.
3. Morcovi și sfeclă - se înmoaie și putrezesc rapid dacă sunt ținute la frigider.
4. Roșii - păstrate la frigider, ele își pierd gustul și devin apoase. Excepție fac doar roșiile naturale, de țară, foarte coapte, care se pot păstra pe tejghea maxim 3 zile înainte de a se strica.
5. Vinete - dacă este prea frig, vinetele atrag toată umezeala și își pierd calitățile, dacă este prea cald, ele se usucă.
6. Dovlecei - se înmoaie dacă sunt ținuți la frigider și putrezesc repede.
7. Castraveți - la temperaturi scăzute, aceștia se înmoaie și devin poroși. De aceea, dacă deja au pete negre, înseamnă că se strică.
Fructe
8. Banane - ele se coc la teperaturi între 15-20 grade Celsius, deci dacă le-ai luat când încă mai erau un pic verzi nu trebuie ținute la frigider, iar cele deja coapte, dacă sunt ținute în frigider li se înegrește coaja.
9. Piersici, kiwi, caise, mango, rodii, kaki - dacă fructele sunt tari, ele trebuie încă să se coacă, iar dacă le bagi la frigider nu mai au această posibilitate și devin apoase.
10. Citrice - toate citricele trebuie ținute la temperaturi de peste 0 grade Celsius, deoarece aerul rece și umiditatea din frigider le favorizează stricarea. În plus, lămâile și lime-urile absorb foarte ușor mirosurile. Eventual, acestea pot fi ținute la frigider doar foarte puțin timp, astfel încât să li se încetinească procesul de coacere.
Dulciuri
11. Ciocolată - la temperaturi scăzute, ciocolata este acoperită de o pojghiță albă cauzată de condens și o parte din zahăr se cristalizează. În plus, ciocolata absoarbe rapid mirosurile.
12. Miere - mierea se cristalizează când este ținută la temperaturi scăzute, dar când este depozitată corect, ea rămâne mai mult timp lichidă și dacă este naturală nu expiră niciodată.
13. Unt de arahide - singurul lucru pe care-l vei obține dacă ții untul de arahide la frigider este să-l întărești și să nu-l mai poți întinde apoi pe pâine.
Sosuri și dressinguri
14. Sosuri picante - acestea conțin suficient oțet încât să rămână proaspete și afară din frigider.
15. Ketchup - nu contează prea mult unde este ținut, afară sau în frigider, dar înauntru ocupă loc inutil, pentru că oricum cantitățile de sare și oțet pe care le conține îl împiedică să se strice.
16. Sos de soia - Unele sticle pot fi păstrate până la 3 ani chiar și după desfacere și conțin atât de multă sare încât nu e nevoie să le depozitezi în frigider.
17. Dressing de salată - cele mai multe dressinguri făcute din oțet și ulei pot fi păstrate afară din frigider.
Produse de panificație
18. Pâine - temperaturile scăzute modifică structura pâinii, care își pierde astfel gustul, iar umiditatea favorizează apariția mucegaiului.
19. Alte produse de panificație - pateurile, plăcinta și alte produse de panificație capătă o textură și un gust apos dacă sunt ținute în frigider.
19 alimente pe care le ții încă în frigider, deși n-ar trebui
Ești obișnuită să pui majoritatea alimentelor în frigider, ca să le păstrezi prospețimea, dar de fapt unele dintre ele n-ar trebui păstrate la temperaturi scăzute. Tocmai de aceea n-ai ce mânca uneori, în ciuda faptului că frigiderul pare plin, iar ceea ce-ți ocupă loc inutil pe rafturi își pierde oricum valorile nutriționale.