Cele două formulări pot induce consumatorii în eroare, având în vedere că una dintre ele nu transmite informaţii despre potenţiale pericole la care individul se expune dacă foloseşte produsul după data recomandată, ci mai degrabă despre proprietăţile produsului, care ar putea suferi modificări dacă nu este consumat conform indicaţiilor de pe ambalaj.
1. Doar aceste tipuri de produse necesită o dată de expirare
Potrivit Canadian Food Inspection Agency, numai câteva tipuri de produse ar trebui neapărat însoţite de o dată clară de expirare:
- Laptele praf şi alţi înlocuitori ai laptelui
- Suplimentele nutriţionale
- Suplimentele alimentare sau înlocuitorii de mese
- Alimentele destinate unor diete speciale
2. "A se consuma, de preferinţă, înainte de...", garanţia prospeţimii
Este o menţiune regăsită pe ambalajul produselor care rămân proaspete pentru cel mult 90 de zile. Spre deosebire de alimentele cu dată de expirare clară, cele care intră în cealaltă categorie pot fi consumate şi dacă data recomandată pe ambalaj a fost depăşită.
Menţiunea "a se consuma, de preferinţă, înainte de..." transmite consumatorului intervalul în care alimentele îşi păstrează aroma şi valoarea nutritivă. Nu are nicio legătură cu impactul produsului asupra sănătăţii consumatorului.
De exemplu, sucul de portocale nu mai are aportul iniţial de vitamina C, iar laptele prezintă un nivel mai scăzut de riboflavină dacă depăşeşti data recomandată pe ambalaj. Cu toate acestea, dacă nu respecţi recomandările cu privire la depozitarea alimentelor, produsele se deteriorează înainte de data specificată pe ambalaj, iar folosirea acestora poate crea probleme.
3. Ambalajul desfăcut anulează recomandările de pe etichetă
Dacă ambalajul prezintă fisuri sau dacă produsul a fost congelat, informaţiile de pe ambalaj nu mai sunt valabile.
PONT: Dacă alegi să congelezi un produs cu două zile înainte de data recomandată pe ambalaj şi o faci în mod corect, alimentul ar trebui să fie comestibil timp de două zile din momentul în care îl decongelezi.
4. Indicii ale alimentelor expirate
Chiar dacă unele produse sunt în continuare comestibile, deşi îşi modifică uşor gustul şi densitatea nutriţională, după data specificată pe ambalaj sub menţiunea "a se consuma, de preferinţă, înainte de...", nu înseamnă că se aplică în cazul tuturor alimentelor.
De regulă, dacă alimentele îşi schimbă culoarea, aspectul sau mirosul, nu ar mai trebui consumate. Conservele ciobite sau umflate ar trebui, de asemenea, evitate. Dacă ai dubii cu privire la un produs, specialiştii recomandă să nu îţi pui inutil sănătatea în pericol. Mai bine îl arunci dacă ai chiar şi cel mai mic semn de îndoială.
5. Legumele congelate sunt mai proaspete iarna
Proaspăt nu înseamnă neapărat mai bun, iar asta se aplică mai ales în cazul fructelor şi legumelor din supermarket în sezonul rece. Pe timpul iernii, există şanse ca varianta congelată să aibă o valoare nutriţională mai mare decât cea a produselor proaspete disponibile. Din moment ce sunt transportate din zone cu o climă mai caldă, legumele ajung la destinaţie cu un nivel mai scăzut de nutrienţi. În schimb, legumele congelate, însă, sunt procesate la numai câteva ore de când au fost culese şi îşi păstrează mai bine proprietăţile nutritive.