Mulţi oameni sunt din ce în ce mai confuzi în legătură cu alimentaţia lor. Indiferent că vrei să posteşti sau să îţi detoxifici organismul, fie că vrei să mănânci pentru a avea mai multă energie, ştii deja două adevăruri dure: 1) alimentele procesate sunt nocive pentru organismul tău şi 2) mâncăm mult prea mult zahăr pentru a ne aminti că porţiile fructelor trebuie păstrate în proporţii rezonabile, deoarece fructele conţin o cantitate mare de zahăr.
Din fericire, ai acces la o paletă largă de alimente sănătoase şi hrănitoare. Trebuie doar să începi să iei decizii mai sănătoase şi să începi să incluzi aceste alimente în dieta ta.
Iată 3 alimente pe care ar trebui să le cumperi şi să le mănânci chiar acum:
1. Kale sau varză furajeră (foto sus)
Toată lumea vorbeşte acum despre kale, o plantă înrudită cu varza de la noi. Iar în zilele noastre se găseşte şi în ţara noastră, chiar la unii producători locali. Această legumă cu frunze verzi face parte din familia verzei şi este înrudită cu alte legume crucifere, precum broccoli, conopida şi varza de Bruxelles. Kale este o plantă plină de vitamine şi minerale, are antioxidanţi puternici şi totodată este foarte săracă în calorii.
Cum să o mănânci: Împrăştie frunzele într-o tavă de copt şi pune-o la cuptor până când acestea devin crocante. Se stropesc cu ulei de măsline şi sare şi gata – ai obţinut chips-uri din kale.
2. Năsturelul – se mai numeşte la noi măcriş de baltă, brâncuţă sau năsturaş
Această plantă cu frunze verzi este perenă, iar uneori este dificil de găsit în magazine. Tocmai de aceea, poţi căuta la micii producători locali de legume şi fructe bio. Dacă ai acces la suficient de multă apă, ai putea să iei în considerare ideea de a cultiva chiar la tine acasă măcrişul de baltă.
Din moment ce este atât de bogată în vitamine (în special vitaminele C şi K) şi minerale (cupru, calciu, potasiu, magneziu), dar şi antioxidanţi, planta de măcriş este considerată drept unul dintre cele mai dense alimente de pe pământ, cu o valoare nutriţională foarte mare. În plus, măcrişul de baltă sau năsturaşul este foarte sărac în calorii, adică 11 grame la 100 de grame de frunze crude.
Cum să îl mănânci: măcrişul de baltă este delicios în salate, dar şi în sosuri şi supe.
3. Lintea
Lintea a ajuns pe lisa revistei Time Magazine într-un top ce conţine cele mai sănătoase 50 de alimente. Lintea este un aliment ieftin, dar în acelaşi timp o sursă sănătoasă de proteine şi fibre. De asemenea, boabele de linte conţin fier şi zinc.
Cum să o mănânci: Deoarece leguminoasele conţin anti-nutrienţi care interferează cu absorbţia de minerale, acestea ar trebui să fie întotdeauna înmuiate, să fie lăsate la încolţit sau germinat sau lăsate să fermenteze şi cel mai bine este să fie consumate cu carne. Deci poţi să adaugi o conservă sau o cană de boabe de linte înmuiate în sosurile tale de curry, în tocăniţe sau în supele cu carne pentru a te bucura de toate beneficiile acestei legume. Sursa.