Supă de fasole, cu şuncă şi Kale
Iarna a sosit de ceva vreme, însă nimic nu se compară cu o oală de supă care fierbe toată ziua pentru a te încălzi în zilele cu temperaturi extrem de scăzute. Această supă este delicioasă şi consistentă, dar şi încărcată cu multe fibre alimentare. Un castron îţi va umple stomacul.
450 grame de fasole (amestec din mai multe tipuri de boabe), 1 linguriţe de ulei de măsline, 120 grame şuncă afumată, tăiată cubuleţe, 1 ceapă medie, tocată, 2 morcovi feliaţi, 4 căţei de usturoi, 1 ardei gras verde mic, tăiat cubuleţe, 2 tulpini de ţelină tocate, 2 cepe verzi, tăiate, 1/4 cană coriandru, tocat fin, 2/3 cană de sos de tomate, 1/2 linguriţă de chimen, 3 linguri de sare cu granulaţie mare, 1 linguriţă de piper negru mărunţit, 1 crenguţă de rozmarin, 2 crenguţe de cimbru, 4 căni de varză Kale, cu tulpinile îndepărtate şi cu frunzele tocate.
- 1. Se clătesc şi se lasă la înmuiat boabele de fasole peste noapte. A doua zi aruncă apa în care s-au înmuiat şi pune fasolea într-o nouă oală, cu 12 căni de apă. Se fierbe fasolea - fără să acoperi oala - timp de 1 oră, la foc mediu spre mare.
- 2. Se încinge o tigaie mare antiaderentă (şi suficient de adâncă), la foc mediu, se adaugă uleiul şi se prăjeşte şunca până când se rumeneşte, timp de 2 minute. Adaugă ceapa, morcovii, usturoiul, ardeiul verde, ţelina, ceapa verde, coriandrul, sosul de tomate, chimenul, sarea şi piperul şi se trag în tigaie încă 5 minute, până când se înmoaie toate legumele.
- 3. Adaugă boabele de fasole, împreună cu rozmarinul şi cimbrul.
- 4. Acum focul de la aragaz trebuie să fie la mediu spre mic, acoperă oala şi fierbe compoziţia timp de 1 oră, amestecând din când în când. Descoperă oala, creşte focul de la mediu spre mare şi se fierbe compoziţia până când devine groasă şi boabele de fasole sunt fierte, aproximativ 15 minute.
- 5. Adaugă frunzele de Kale şi fierbe încă 10-15 minute. Sursa.