Iată ce au acum de spus experții în privința alimentației sănătoase:
În centrul atenției se află mâncatul intuitiv
Din ce în ce mai mulți experți vor ca tu să te concentrezi doar pe mâncare atunci când ești la masă, pentru a te putea bucura de toate beneficiile sale și a lăsa creierul să proceseze informația că ești sătulă. Încearcă să minimalizezi pe cât posibilul distracțiile din jur și să închizi orice ecrane, eventual doar să pui muzică în fundal, pentru a avea parte de o experiență cât mai plăcută. Mindfulness este ceva diferit pentru fiecare om în parte, pentru unii ține doar de a se gândi de unde provine mâncarea din farfurie, pe când alții trebuie să mestece lent, pentru a simți toate gusturile și texturile.
Să te gândești la ce gust are mâncarea ta îți va dezvolta o relație mai bună cu aceasta și vei putea să-ți dai seama mai bine când îți este foame sau doar poftă de ceva anume. Cei care mănâncă intuitiv au o imagine de sine mai bună și un indice de masă corporală mai bun.
Tratează carbohidrații ca pe grăsimi
În anii 1990 oamenii se fereau foarte mult de grăsimi, de orice fel, și toată lumea se orienta către diete proteice și sărace în grăsimi, dar în ziua de astăzi se face o distincție foarte clară între grăsimi sănătoase și nesănătoase. În această ordine de idei, avocado, nucile, peștele și uleiul de măsline fiind considerate superalimente, iar cele procesate, precum brânza, untul, uleiul de cocos și carnea roșie trebuie evitate în continuare.
Asemănător, carbohidrații sunt împărțiți acum în sănătoși (proveniți din cereale integrale, legume și fructe) și din cei care trebuie evitați (respectiv cei proveniți din pâine albă, produse de patiserie, bomboane, zahăr și băuturi îndulcite).
Toate grupele de alimente au un loc pe farfuria ta
Trebuie să mănânci ocazional câte puțin din fiecare, chiar și o felie de tort îți aduce anumite beneficii, iar carbohidrații și glutenul nu sunt neapărat rele, dacă nu suferi de vreo boală asociată acestora. Ideea că anumite alimente trebuie complet eliminate este total învechită, bineînțeles, dacă se ține cont de termenul lor de expirare și afecțiunile existente. Prin urmare, bucură-te chiar și de pâine, dulciuri și chipsuri, dar cu măsură.
Concentrează-te pe comportament, nu doar pe greutate
Pentru prea mult timp, toată lumea lua în calcul doar greutatea, ignorând IMC-ul și orice alte măsurători, însă nutriționiștii au făcut în ultimii ani foarte multe cercetări și tind să se concentreze acum mai mult pe căpătarea unor obiceiuri de consum sănătoase, luând în calcul și grăsimea corporală când vine vorba despre sănătatea pacienților lor, nu doar numărul arătat de cântar. Astfel au fost îmbunătățite valorile colesterolului, ale tensiunii, circumferința taliei și bineînțeles greutatea totală.
Concluzia este că e mai important să ai o dietă echilibrată, sănătoasă, decât doar să te încadrezi într-o categorie de persoane care intră în cele mai mici mărimi de haine.
4 metode pentru a avea o relație mai bună cu mâncarea
O dată la câțiva ani apar alte seturi de îndrumări nutriționale din partea specialiștilor, iar schimbările se datorează noilor boli apărute și dezvoltării tehnologice, dar este imposibil să ții pasul cu toate.