Cercetările arată că dacă trăiești lângă un drum foarte circulat, zgomotul îți perturbă somnul și astfel sănătata ta are de suferit, instalându-se bolile cardiovasculare. Expunerea la o combinație de zgomote ce cuprind sunete de mașină, tren și avion îți influențează, printre altele, rata metabolică, sănătatea mentală și funcțiile cardiovasculare. Acesta este un motiv suficient de a investi într-un apartament într-o zonă liniștită sau măcar în termopane de calitate și dopuri de ureche. Iată însă și câteva metode alternative, mai ieftine, pentru a putea adormi mai repede și a dormi mai bine.
1. Mănâncă ce trebuie înainte de culcare
Porridge - aceasta este de cele mai multe ori privită ca pe o opțiune de mic dejun, dar cerealele respective declanșează de fapt producția de insulină ce te face să adormi.
Migdale - conțin triptofan și magneziu, care ajută la detensionarea mușchilor și a nervilor, în timp ce-ți normalizează pulsul și tensiunea.
Miere - o linguriță de miere înainte de culcare, izolează orexina, produsul chimic care te ține trează.
Cireșe - sursă excelentă de melatonină, pe care organismul o eliberează când este pregătit de culcare.
Ciocolată neagră - ciocolata cu lapte conține tirosină, care se transformă în dopamină, dar ciocolata neagră conține serotonină, care te relaxează.
Banane - conțin magneziu și potasiu ce-ți relaxează mușchii și nervii, iar vitamina B6 convertește triptofanul în serotonină.
2. Ia-ți un set de noapte
Pentru a te feri de zgomote și lumină, îți poți cumpăra o mască de ochi opacă, dopuri de urechi și un ulei esențial, ca să creezi o ambianță plăcută. În plus, îți poți pune muzică relaxantă de pe telefon.
3. Rutina dinainte de culcare
O rutină relaxantă te va ajuta să intri în starea necesară, așa că trage jaluzelele pentru a evita lumina și a permite corpului să elibereze melatonină, hormonul somnului, evită ecranele albastre cu cel puțin o oră înainte de a te băga în pat, pentru a nu-ți perturba ciclul circadian și dacă nu ți-a recomandat un specialist așa ceva, încearcă să nu apelezi la aplicații pentru somn, ca să nu devii obsedată de monitorizarea somnului și a avea astfel o altă problemă pe cap.
4. Evită pijamalele din fleece
Un somn de calitate depinde de capacitatea organismului de a se răcori singur sau cel puțin de a-și păstra temperatura optimă, cea ambientală fiind de 19 grade Celsius. Poți evita înghețarea picioarelor dacă porți o pereche de șosete sau îți pui o sticlă de apă caldă.
4 trucuri pentru a dormi mai bine
Să nu poți adormi este foarte frustrant și poate fi chiar dăunător pentru sănătatea ta, iar această teorie este confirmată de un studiu publicat în „British Medical Journal”, realizat de o echipă medicală suedeză, de la „Karolinska Institute”.