Dacă mai ai încă îndoieli privind alimentele care conțin proteine din soia, citește mai jos care este adevărul.
1. Puțin probabil să fii alergică la soia
În ultima vreme, multă lume se ferește de soia de teama să nu fie alergică, dar deși aceasta ar fi o problemă serioasă, rareori afectează adulții. De fapt, alergia la soia este prezentă la doar 0.4% dintre copii, cei mai mulți trecând peste ea după vârsta de 10 ani.
2. Este plină de nutrienți
Soia este bogată în proteine de calitate înaltă și asigură astfel organismului toți aminoacizii necesari, pentru ca acesta să-și sintetizeze propriile proteine. De asemenea, este bogată în fibre ce asigură o digestie optimă și conține mult potasiu și magneziu, care scad tensiunea și ajută insulina să lucreze eficient.
3. Nu cauzează cancer la sân
Soia este bogată în mod natural în substanțe ce seamănă cu estrogenul, iar unii oameni se leagă încă de studii foarte vechi, care susțineau că acesta face riscul de cancer la sân să fie mai mare, dar dozele pe care le consumă un om obișnuit din produse pe bază de soia sunt foarte mici.
4. Este sigură de consumat de către bărbați
Ideea că estrogenul din soia poate avea influențe negative asupra organismului masculin este eronată, întrucât nivelul de testosteron nu e afectat în nici un fel, deci această preconcepție este bazată pe teamă și neînțelegeri. De asemenea, numeroase studii demonstrează că nici calitatea spermei nu este afectată de soia, iar în ceea ce privește riscul de cancer la prostată, acest ingredient chiar protejează împotriva lui.
5. Este foarte bună pentru inimă
Spre deosebire de proteinele animale provenite din carne, ouă și produse lactate, soia are puține grăsimi saturate și zero colesterol, ajutându-i chiar pe cei cu LDL mare. Pentru a beneficia de acest efect trebuie să consumi însă 25 grame de proteine din soia pe zi, adică echivalentul unui burger din soia, a unei jumătăți de cană de edamame sau 85 grame de tofu.
6. Contează ce alegi să mănânci
Soia nu transformă un fel de mâncare nesănătos într-unul sănătos, dar susține funcționarea corespunzătoare a sistemului cardiovascular. Gândește-te la soia mai degrabă ca la un substitut al produselor de origine animală decât ca la o simplă adăugare în dietă. Așadar, înlocuiește laptele de vacă cu cel de soia, untul cu unt de soia, brânza cu tofu și organismul tău îți va mulțumi.
6 adevăruri despre produsele din soia
Soia a trecut ani de zile prin tot felul de zvonuri, dar s-a confirmat faptul că ea duce la scăderea colesterolului și îmbunătățește sănătatea inimii. Cu toate acestea, acum, produsele care se vor a fi fără soia, au început să apară peste tot, chiar dacă și oferta pentru vegani și vegetarieni s-a îmbogățit.