Iată câteva moduri în care poți lucra doar atât cât este nevoie, păstrându-ți orarul de muncă, simțindu-te bine și a evita astfel epuizarea:
1. Mănâncă mâncare adevărată
După amiaza, ritmul tău circadian înregistrează o scădere a performanțelor și dacă nu ai susținerea colegilor de birou și nu te simți împinsă de la spate de șef îți va fi foarte ușor să te lași pradă patului sau razelor soarelui. Programul neregulat de masă și consumarea a prea mulți carbohidrați, prea multe dulciuri și semipreparate îți vor da peste cap nivelul glucozei și puterea de concentrare. Așadar, optează pentru mese echilibrate și snacksuri bogate în proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși.
2. Amenajează-ți un spațiu de lucru
Deși poate fi tentant să-ți iei laptopul în brațe și să te sui în pat, pe cât de comod pare inițial, acest lucru nu te va ajuta pe termen lung. Dacă îți amenajezi un spațiu de lucru, vei evita durerile de gât și de spate și te vei putea concentra mai bine. Dacă nu ai o cameră goală, atunci instalează-te la masa din bucătărie, pe un scaun comod sau cumpără-ți măcar temporar un birou pe care să-l pui într-un colț și să te poți întinde cât vrei. Astfel vei evita tentațiile precum uitatul la televizor, un pui de somn, mâncarea din frigider și împăturitul hainelor de pe sârmă.
3. Fă-ți un program
Din moment ce lucrezi de acasă, s-ar putea să observi că faci mai multe ore suplimentare și nu prea mai ai un echilibru între viața personală și cea profesională. Setează-ți limite și respectă-ți programul normal de lucru, pentru a putea fi alături de familia ta, a te relaxa și a nu te simți tot timpul obosită.
4. Hidratează-te
Cercetările au descoperit că până și deshidratarea ușoară îți afectează memoria și funcțiile cognitive, iar simptomele cele mai frecvente sunt oboseala și îngreunarea gândirii. Încearcă să bei zilnic câte 2 litri de apă și dacă uiți adesea să faci acest lucru, setează-ti o alarmă care să-ți aducă aminte și notează-ți undeva câtă apă bei de fapt. Dacă nu-ți place gustul de apă, poți adăuga într-un pahar lămâie, castravete, căpșuni și alte fructe sau legume, care să-ți ofere o aromă subtilă.
5. Alege o gură de aer în loc de una de cafea
Este tentant să bei multă cafea când lucrezi de acasă și ești obosită, dar prea multă cofeină te va face de fapt doar să ai un impuls de energie, ca pe urmă să te simți brusc epuizată. Așadar, în loc să mai pui cafea la făcut, mai bine îți iei o mică pauză și iei o gură de aer proaspăt. Eventual, dacă poți, du-te până la magazin și așa beneficiezi și de o doză de vitamina D.
6. Pauze frecvente
După cum spuneam mai sus, cheia marilor succese este formată din mai multe pauze mici, care te ajută să-ți menții nivelul de energie și să ai o productivitate mai mare. Îți poți cumpăra o brățară fitness care să-ți aducă aminte să-ți faci cei 250 de pași pe oră și așa îți vei lua și pauzele binemeritate.
6 moduri în care să eviți epuizarea
Beneficiul de a munci de acasă a venit și el cu câteva provocări, precum menținerea concentrării când ești înconjurată de atâtea tentații, așa că oferă-ți timpul și spațiul necesare pentru a experimenta și a te acomoda.