Iată ce poți face dacă realizezi că la un moemnt dat ai fost în statutul de victimă, dar n-ai reuțit atunci să te exprimi corespunzător.
1. Nu te judeca
Acum este mult mai ușor să vorbești despre astfel de experiențe traumatizante, dar până în urmă cu câțiva ani acestea erau subiecte tabu, deci este ceva normal ca acum să te simți altfel când te gândești la ceva din trecut. Ai voie în orice moment al vieții tale să-ți schimbi părerea despre anumite evenimente. În plus, este normal ca pe moment să treci anumite experiențe sub tăcere și chiar să uiți de ele, mai ales dacă ai consumat ceva înainte, iar peste o vreme să-ți aduci aminte îngrozită de ceea ce s-a întâmplat, deci nu te judeca prea tare pentru ce s-a întâmplat.
2. Apelează la un profesionist
Psihologii sunt acolo ca să te ajute să treci printr-o traumă și te pot îndruma în procesul de a le spune prietenilor și familiei prin ce ai trecut. În plus, ai oricând dreptul să raportezi abuzul la poliție.
3. Acordăți timp să te lămurești ce s-a întâmplat
Specialiștii recomandă să spui cu voce tare „NU” sau măcar să scrii pe o coală de hârtie care ar fi acum reacția ta, apoi să observi ce se întâmplă cu corpul și tonul tău, să vezi ce reacții ai. Dacă ți se face frică, ai grijă de tine și fă ceva ce te relaxează. Dacă atunci când îți imaginezi că povestești cuiva ești paralizată de anxietate, adu-ți aminte că ești om și că ai trecut printr-o experiență ce te-a marcat, dar permite-ți să rememorezi evenimentele, ca să poți trece, într-un final, peste ele.
4. Fii supărată, dacă asta simți
Furia este ceva normal și la fel de normal este să-ți permiți să simți frică, tristețe, furie și tot amalgamul acesta de sentimente. Unii oameni vor să spargă ceva, alții să arunce cu diverse lucruri, unii vor doar să țipe. În acest sens, țipatul te va ajuta să te eliberezi de toată durerea pe care ai simțit-o de atunci încoace, dar nu ți-ai putut-o exprima.
5. Realizează că este în regulă să te distanțezi
Analizează cu grijă ceea ce vezi sau citești în mass-media și încearcă să nu te expui la știri negative de la prima oră a zilei. Dacă totuși te identifici în vreo știre și simți că situația îți scapă de sub control, respiră adânc, fă o plimbare și ascultă muzica ta preferată sau sună-ți o prietenă.
6. Poți bloca anumiți oameni
Persoana care te-a agresat nu trebuie să fie prietenul tău pe rețelele de socializare, deoarece îți poți controla singură viața, atât cea reală cât și cea din mediul online, deci nu te sfii să ștergi și să blochezi pe nimeni. Poate fi greu să scoți anumiți oameni din viața ta, deci e mai bine să discuți cu cineva de încredere despre această decizie, dacă încă nu te simți foarte pregătită să o faci sau ai dubii.
7. Alătură-te grupurilor de profil
Spune tuturor ceea ce ți s-a întâmplat, astfel încât și alte femei să prindă curajul să-și denunțe agresorii și să scape de rușine. Discută sincer despre ce s-a întâmplat, atât cu familia și prietenii cât și în mediul online, și vei ajuta la rândul tău alte persoane să se regăsească
7 lucruri pe care le poți face dacă realizezi că ai fost victima unui abuz sexual
Mișcarea #MeToo a trezit în multe femei amintiri neplăcute și le-a făcut să realizeze că la un moment dat sau altul au fost victime ale hărțuirii sau abuzului sexual, de aici dorința de a vorbi mai mult despre aceste experiențe traumatizante trecute multă vreme sub tăcere.