Iată ce se poate întâmpla dacă mănânci prea mult din anumite alimente:
1. Morcovi
Morcovii sunt plini de beta-caroten, care în organism se transformă în vitamina A, iar o cantitate prea mare îți poate da „carotenodermie”, adică o îngălbenire a pielii, coloraţie ce dispare de îndată ce se suprimă excesul de aport alimentar.
2. Kombucha
Această băutură chinezească, care i-a cucerit în special pe mileniali, este benefică pentru sistemul digestiv și sporește numărul bacteriilor bune din tractul intestinal, însă ea conține și un compus chimic format de pe urma fermentării, care dacă este consumat în cantități mari cauzează balonare.
3. Apă
Prea multă apă creează un dezechilibru de electroliți prin scăderea nivelului de sodiu, iar rinichii au de suferit, neputând să proceseze totul. O altă consecință extremă este acumularea de apă în creier, care duce la inflamații și presiune intracraniană. Deși foarte rară, această stare a putut fi observată la sportivii care simt o nevoie extremă de a se rehidrata după antrenament, cât și la persoanele cu probleme de rinichi.
4. Avocado
Avocado conține fibre și multe vitamine, el ajutând la scăderea colesterolului rău (LDL) și întreține funcționarea celulară, datorită numărului mare de grăsimi nonosaturate. Însă un singur avocado conține 240 de calorii, adică 10-20% din necesarul unei persoane, iar prea multe calorii, respectiv prea multă grăsime, duce la blocarea arterelor. Ar trebui să te limitezi așadar la o jumătate de avocado pe zi, maxim unul consumat crud.
5. Sfeclă roșie
Sfecla roșie este o sursă foarte bună de vitamine, minerale și nitrați folosiți în scăderea tensiunii arteriale. Însă prea mulți nitrați sporesc riscul anumitor boli, de aceea este mai bine să eviți excesul de sfeclă și carne roșie.
6. Alge
Algele sunt una dintre puține surse non-animaliere de vitamine B12, ceea ce înseamnă că reprezintă un substitut foarte bun pentru carne, în dietele vegane, vegetariene sau de post și sunt promovate ca un super aliment, ce te ajută să slăbești, datorită abundenței de fibre și iod. Cu toate acestea, excesul de iod duce la probleme cu glanda tiroidă și chiar acumularea kilogramelor. În plus, în funcție de locul de origine, ele pot conține prea multe metale grele.
7. Soia și derivatele sale
Produsele din soia sunt bogate în complexul de vitamine B, fibre, potasiu, magneziu și proteine, printre care toți cei 9 aminoacizi esențiali, pe care organismul uman nu-i poate produce singur. Dacă ți-ai schimbat însă stilul de viață de curând, din cauza problemelor cu tiroida, ai grijă la soia și derivatele sale, deoarece pot interveni în acțiunea anumitor medicamente folosite în tratarea hipotiroidismului.
8. Semințe de chia
Deși chia are un conținut ridicat de omega-3, nu s-au putut demonstra științific beneficiile pentru sănătate a acestor semințe. Omega-3 conținută de acestea este mai greu de absorbit decât cea din somon de exemplu și ar trebui să consumi cel puțin 100 de grame. Ideea este că 100 g chia înseamnă 500 de calorii, adică exact cât un hamburger.
8 alimente sănătoase de care nu trebuie să abuzezi
Odată cu apariția Dietei Mediteraneene, oamenii au început să realizeze, în sfârșit, cât de importantă este legătura dintre alimentație și sănătate, dar cu toate acestea, nu trebuie să abuzezi nici măcar de alimentele așa-zis sănătoase, ci trebuie să ai o dietă echilibrată.