În acest articol vei găsi 7 schimbări minore ale organismului, dar care pot reprezenta semnale de alarmă.
1. Schimbări de greutate
Este important să-ți verifici greutatea, dar trebuie să ții cont că pierderea bruscă de kilograme reprezintă o problemă, la fel cum îngrășarea nu este mereu rezultatul meselor târzii. Motivele schimbării greutății corporale sunt diferite și printre ele se numără:
- Probleme cu glanda tiroidă, care nu mai produce câți hormoni ar trebui. În acest caz este indicată o vizită la endocrinolog, care poate prescrie o biopsie.
- Dormitul insuficient, care este perceput ca fiind un factor de stres și organismul începe să stocheze grăsimea. Este important să ai un program bine stabilit și să dormi cel puțin 8 ore pe noapte.
- Dezechilibru hormonal, ușor de observat mai ales înainte de perioada menstruației. Recomandat ar fi să faci o vizită la ginecolog și să controlezi nivelul horomonal.
2. Edemele
Dacă la sfârșitul zilei observi că te-ai îngrășat sau ai picioarele umflate, atunci s-ar putea să suferi de edeme, iar motivele pot fi:
- Fața umflată cu cearcăne indică probleme cu rinichii și este important să mergi la un urolog, ca să faci o ecografie la întregul sistem urinar.
- De asemena, tensiunea și problemele cu inima sunt o problemă serioasă, pentru care ar trebui să vizitezi periodic un cardiolog.
- Dacă observi vene proeminente pe picioare, atunci edemele tale au legătură cu venele varicoase și este recomandat să te vadă un dermatolog.
3. Vânătăi
Dacă îți apar destul de des vânătăi inexplicabile, acesta este un semn că se întâmplă ceva în corpul tău. Vânătăile apar din mai multe motive, precum o deficiență de vitamine sau boli legate de circulația sângelui.
- Lipsa vitaminei C duce la apariția vânătăilor, iar doctorii recomandă diversificarea alimentației.
- Vascularizarea proastă duce la inflamarea vaselor de sânge, care ajung, într-un final, să fie distruse. Analizele de sânge amănunțite vor identifica principala problemă.
- Prea puține trombocite și dezintegrarea lor rapidă duce la apariția vânătăilor și este recomandat consultarea unui specialit cât mai curând posibil.
4. Starerea limbii
Culoarea limbii indică prezența diverselor maladii. Câteodată, poate fi chiar și un strat alb pe limbă, care dacă este subțire nu reprezintă un pericol, dar dacă este mai gros necesită investigații.
- Prezența unui strat alb înseamnă că ai frecvent probleme cu stomacul și ar trebui să te duci urgent la un gastroenterolog.
- Problemele cu stomacul sau vezica dau limbii un aspect gălbui și apare un gust amărui în gură, pentru care medicul specialist este cel mai indicat să pună un diagnostic.
- Un strat gri-gălbui indică prezența unei boli cronice a intestinelor sau deshidratare și trebuie consultat un gastroenterolog care să prescrie tratamentul corect.
5. Albul ochilor
Culoarea ochilor spune multe despre sănătatea cuiva. Culoarea normală pe lângă iris trebuie să fie albă, iar galbenul sau roșul reprezintă desja anumite probleme. Dacă remarci orice fel de schimbare a albului ochilor, ar trebui să te adresezi un oftalmolog, care să rezolve imediat problema. Iată ce înseamnă schimbarea culorii:
- Albul se transformă în galben dacă ai probleme cu ficatul.
- Albul transformat în roșu este semnul unei onfecții sau a problemelor cu ochii.
- Albul ochilor se face roșu sau galben după ce ai stat mult timp în fața calculatorului sau după un antrenament solicitant, iar gimnastica pentru ochi te ajută în remedierea problemei.
6. Unghiile
Schimbarea culorii unghiilor este un semnal de îngrijorare. În mod normal, ele trebuie să fie fine, egale pe toată suprafața, ușor curbate și să aibă aceeași culoare. Dacă observi că se deformează sau își schimbă culoarea verifică să nu ai vreo problemă de sănătate.
- Dacă apar puncte sau dungi negre, maro sau galbene pe suprafața unghiilor, acesta este un semn de infecție fungică și trebuie să mergi la un dermatolog pentru a identifica exact tulpina și a-ți prescrie tratamentul corect.
- Ține cont de faptul că deficiențele de vitamina D, B1, calciu și fier îți deformează unghiile.
- Punctele albe și casarea unghiilor indică prezența reumatismului și trebuie făcute câteva investigații mai amănunțite.
7. Gingiile
Dacă gingiile sănătoase se umflă sau devin roșiatice, acesta este un semnal de alarmă. Iată câteva semne că ceva nu este în regulă în gura ta:
- Gingivita este o boală care afectează mucoasele și inflamează părțile din jurul dinților, ceea ce duce la sângerări și dureri la rece sau cald.
- Paradontoza este boala în care țesuturile se detașează de dinți și lasă un gol în care poate intra mâncarea, care să cauzeze edeme și inflamații.
- De asemenea, gingiile se pot retrage și lăsa rădăcinile dinților neprotejate, dând astfel impresia de dinți foarte mari.
Dacă vreunul dintre acestea simptome sunt detectate, ar fi bine să mergi la o consultație stomatologică.