Michelle Combs, o femeie din America, a luptat în disperare cu vârsta ei până când a împlinit 52 de ani și a decis că nu mai este cazul, iar astăzi ea are mai multă încredere în forțele sale decât oricând și crede că stereotipurile strică viața cuiva, dar cu cât înaintează cineva în vârstă cu atât îi este mai ușor să scape de preconcepții. Pe blogul ei, Michelle a scris despre principiile de care a scăpat complet, motiv pentr care a devenit mai fericită.
1. A suporta ceva ce nu-ți convine
Michelle Combs este sigură că nu trebuie să tai niciodată dacă nu-ți convine ceva ci să fii pregătită mereu să spui ce gândești. Trebuie să ai propriile tale granițe psihologice și să vorbești despre ceea ce nu-ți place este primul pas în direcția potrivită.
2. Grija pentru cum te văd ceilalți
La o anumită vârstă ajungi să înțelegi că trebuie să te accepți așa cum ești. Defectele tale sunt sarea și piperul vieții, iar aceasta poate fi trăită la orice vârstă. Trebuie să fii tu însăți mereu.
3. Scuze pentru o casă dezordonată
Nu trebuie să ajungi la extreme, dar uneori este în regulă dacă ai casa un pic dezordonată, deoarece este casa ta și nu trebuie să te scuzi în fața nimănui, pentru că este oricum foate greu să păstrezi curățenia. Dezordinea n-are de-a face cu lenea ci cu alte motive pe care probabil că nici nu le realizezi. De exemplu, dacă ești prea stresată la muncă, nu mai ai energie să faci zilnic curat, lucru ce se poate întâmpla oricui, este absolut normal.
4. Plăceri nevinovate
Nu trebuie să te simți vinovată pentru felul în care îți petreci timpul, deoarece nu contează ce citești, ce colecționezi sau că plângi la filme romantice. Richard Feynman, om de științe important pune că „n-ai nici o oblgație să trăiești conform așteptărilor altor persoane. Este greșeala lor să creadă ceva în neconcordanță cu realitatea, nu e defectul tău să fii altfel.” Urmând acest principiu el a fost premiat cu un Nobel.
5. Pantofi incomozi
De obicei, când ești tânără, ai tendința să te dai mare cu hainele și încălțămintea ta, dar odată cu trecerea anilor devine mai clar că ceea ce porți trebuie să fie în primul rând comod și abia apoi frumos. Să porți ceva care ți se potrivește este un semn de respect pentru corpul tău, iar garderoba ta te definește și te face să fii mai fericită.
6. Acumularea lucrurilor
Când încerci să scapi de ceea ce nu-ți este necesar trebuie să te gândești la motivele pentru care ai acum nevoie de o piesă vestimentară de exemplu, deoarece dacă nu găsești măcar un exemplu bun, înseamnă că nici mai târziu nu vei avea de fapt nevoie de respectivul articol. Curățenia și sortarea lucrurilor dă un nou aspect casei, respectiv șifonierului tău, ceea ce te ajută să vezi și să gândești mai limpede. Pentru a învăța cum să trăiești cu minimul de lucruri ncesar, poți citi cărțile The Life-Changing Magic of Tidying Up, Spark Joy și The Life-Changing Manga of Tidying Up, ale lui Mari Kondo.
7. Petrecerea timpului cu persoane care nu-ți plac
Viața este prea scurtă ca să pierzi timpul cu persoane neplăcute. Este mult mai bine să stai cu prietenii tăi și membrii familiei, oameni care chiar te iubesc. Un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard a arătat că oamenii sunt mai fericiți dacă au relațiile pe care și le doresc de fapt și nu se mai prefac amabili cu tot felul de persoane nepotrivite.
8. Găsirea binelui în fiecare persoană
Oamenii fac alegerile proprii și le poți găsi mereu justificări, dar întrebarea este dacă merită. Trebuie să accepți că există oameni toxici pe care ar trebui să-i eviți pe cât de mult poți, deoarece fac mereu pe victima, nu pot uita sau ierta mai nimic și uneori sunt chiar pasiv-agresivi. Dacă ai de-a face cu acest gen de persoane te simți secată de puteri, așa că, pentru binele tău, distanțează-te.