Castravete - până şi numele acestei legume inspiră ceva sănătos, proaspăt şi răcoritor. Castraveţii nu doar că sunt delicioşi şi nutritivi, dar sunt şi plini de vitamine şi minerale esenţiale, precum vitamina K, vitamina C, unele vitamine din complexul B, cupru, potasiu şi mangan, iar toate acestea te ajută să ai o sănătate mai bună.
Aşadar astăzi îţi prezentăm 8 dintre beneficiile uimitoare ale castraveţilor.
1. Protecţia creierului
Castraveţii conţin un compus din categoria flavonoizilor (numit fisetină), care este antiinflamator şi care joacă un rol crucial în accelerarea sănătăţii creierului.
Acelaşi flavonoid este cunoscut pentru faptul că îmbunătăţeşte memoria şi chiar îţi protejează celulele nervoase împotriva deteriorării ce apare din cauza îmbătrânirii. S-a arătat că fisetina, de asemenea, previne deficienţele de învăţare şi memorare la şoarecii care aveau boala Alzheimer.
2. Proprietăţi antioxidante incredibile
Castraveţii sunt legume pline de antioxidanţi, printre care şi vitamina C şi betacaroten. Ei conţin, de asemenea, flavonoizi antioxidanţi precum quercetina, apigenina, luteolina şi kaempferol.
Quercetina este un antioxidant despre care s-a dovedit că previne eliberarea de histamină, iar această trăsătură o face un antihistaminic natural. Kaempferolul poate ajuta în lupta împotriva cancerului şi reduce riscul de boli de inimă.
3. Castraveţii reduc inflamaţia
Castraveţi pot, la propriu, să ajute la "răcirea" sau "răcorirea" răspunsului inflamator din corpul tău. Unele studii efectuate pe animale au arătat că extractul de castravete poate ajuta la reducerea inflamaţiei nedorite, parţial prin inhibarea activităţii sau enzimelor pro-inflamatorii.
4. Reduce riscul de cancer
Castraveţii conţin polifenoli numiţi lignani, care te pot ajuta să reduci riscul de a face diferite tipuri de cancer, precum cancer la sân, cancer ovarian şi cancer de prostată.
De asemenea, castraveţii conţin fitonutrienţi, numiţi cucurbitacine, care au, de asemenea, proprietăţi anti-cancerigene.
5. Ajută digestia
Castraveţii sunt legume cu o "încărcătură" mare de fibre alimentare şi apă, două dintre cele mai esenţiale elemente care sunt necesare pentru o sănătate digestivă optimă.
Castraveţii pot creşte nivelului pH-ului din stomac, lucru care poate fi de folos şi în cazul simptomelor de reflux de acid gastroesofagian. De asemenea, coaja castraveţilor conţine fibre insolubile, care se pot aduna în intestine, ajutând alimentele digerate să se mişte mai rapid prin tractul tău digestiv şi, prin urmare, ajutând la o eliminare sănătoasă a scaunului.
6. Castraveţii îţi împrospătează respiraţia
Dacă respiraţia ta este un pic urât mirositoare, poţi să o împrospătezi prin plasarea unei felii de castravete pe cerul gurii tale.
Acest truc te va ajuta să scapi de mirosul neplăcut cauzat de bacteriile din gură. Potrivit specialiştilor, consumul de castraveţi poate să te ajute să elimini arsurile în exces care provin de la stomac, despre care se crede că este o cauză primară a respiraţiei urât mirositoare.
7. Ţin stresul sub control
Castraveţii conţin un complex de vitamine B, printre care vitaminele B1, B5 şi B7. Vitaminele din complexul B sunt cunoscute pentru faptul că ajută la ameliorarea anxietăţii şi reduc efectele nocive ale stresului.
8. Ţin masa corporală sub control
Castraveţii au un conţinut extrem de scăzut de calorii, dar sunt extrem de bogaţi în nutrienţi, aşadar reprezintă o gustare sănătoasă şi săţioasă.
Atunci când castraveţii sunt digeraţi, ei se dizolvă în ceva cu o textură precum cea a unui gel, care ajută la încetinirea digestiei, ajutându-te să te simţi sătulă pentru mai mult timp. Acesta este motivul pentru care alimentele bogate în fibre sunt grozave pentru a ţine sub control masa corporală. Sursa.