Dr. Larisa Corda este medic ginecolog la una dintre cele mai prestigioase clinici de fertilitate din Marea Britanie și îți oferă câteva sfaturi.
1. Mănâncă sănătos
Concentrează-te pe alimentele organice și sezoniere, pentru că acestea sunt cel mai puțin procesate și îmbogățite cu hormoni, chimicale, pesticide și conservați. În mare parte trebuie să ai o dietă bazată pe fructe și legume proaspete, deoarece acest lucru influențează nu numai sănătatea ta ci și pe a fătului.
2. Fă sport
Sportul îmbunătățește circulația sângelui către organele reproductive și te ajută să-ți menții sănătatea fizică și psihică. În plus, acesta te ajută să reduci stresul, dar practicat la intensitate prea mare poate avea exact efectul advers, așa că încearcă să îți menții așteptările în limite realiste pentru condiția ta fizică, lucru ce te va ajuta să-ți păstrezi silueta, dar și să reduci riscurile unui avort spontan.
3. Renunță la fumat
Trebuie să renunțați neapărat amândoi la fumat, chiar și la țigaretele electronice, deoarece substanțele nocive cresc riscul unei malformații congenitale și provoacă complicații la naștere. De asemenea, trebuie să minimizați consumul de alcool și să eliminați orice alte substanțe nocive.
4. Fă față stresului
Ușor de spus, greu de făcut, dar este necesar să găsești diverse activități care să te relaxeze, cu excepția fumatului și a consumului de cofeină. Prea mult stres, mai ales dacă ai deja probleme de fertilitate, creează un dezechilibru hormonal, probleme cu somnul și scăderea libidoului. În plus, când ești stresată ai tendința să adopți mai multe obiceiuri nesănătoase, cum ar fi consumul unei cantități mai mari de dulciuri, consumul de alcool sau fumat. Pentru a preîntâmpina pe cât posibilul diverse complicații, poți încerca tehnici de meditație, yoga, plimbările în natură, o baie cu spumă, petrecerea timpului liber cu prietenii, acupunctură, relexoterapie, hipnoterapie, reiki și descoperirea de noi hobbyuri.
5. Dormi
Este foarte important să dormi corespunzător atât ca număr de ore cât și ca profunzime a somnului, pentru a te putea odihni atât fizic cât și psihic. Acest lucru poate fi făcut dacă înainte de culcare nu folosești dispozitivele electronice și te asiguri că aerisești corespunzător camera.
6. Fă sex
Fă dragoste cu partenerul tău pe cât de des posibil, inclusiv în perioada respectivă a lunii, chiar dacă majoritatea oamenilor devin obsedați și fac sex doar în perioada așa zis fertilă a lunii. Ține cont de faptul că spermatozoizii trăiesc în organismul tău câteva zile și pot fecunda ovului în tot acest timp. În plus, studiile recente au arătat că partidele multiple îmbunătățesc calitatea spermei și prin urmare cresc șansele de a rămâne însărcinată.
7. Luați suplimente alimentare
Partenerul tău ar trebui să se consulte cu medicul de familie în privința unor suplimente bogate în antioxidanți, vitamina C, E, seleniu și zinc, iar tu ar trebui să iei ceva pe bază de folați, iod, vitamina D, omega-3 și alte multivitamine și probiotice.
8. Ferește-te de toxicitate
Gândește-te la toate elementele toxice ce te înconjoară, de la fumul de țigară și gazele de eșapament până la toxinele din apă și produsele de curățenie, deoarece toxinele pe care le absorbi chiar și din caserolele alimentare trec în aparatul reproducător și împiedică sau îngreunează însămânțarea. Încearcă să folosești produse cât mai naturale, deoarece studiile recente au arătat că toxinele influențează ADN-ul și cresc riscul de obezitate infantilă.
8 lucruri pe care trebuie să le faci dacă vrei să rămâi însărcinată
Fie că vrei să-ți îmbunătățești șansele de a rămâne însărcinată pe cale naturală sau ai nevoie de ajutor într-un tratament de fertilitate, acestea sunt cele mai importante schimbări pe care trebuie să le faci în viața ta, dacă vrei să rămâi însărcinată anul acesta.