Cu toții știm că exercițiile și o dietă corespunzătoare sunt de mare ajutor când vine vorba despre menținerea greutății, dar puțini sunt cei care realizează că accelerarea metabolismului este necesară dacă vrem să rămânem sănătoși, având un corp sculptat, drept pentru care dacă urmezi cele 8 sfaturi de mai jos, îți vei îmbunătăți rata metabolică și vei preveni îngrășarea.
1. Vizitează regulat un doctor
Îngrășarea după o anumită vârstă are legătură cu mai multe probleme de sănătate, printre care afecțiuni ale tiroidei și glandelor suprarenale. Problemele cu glanda tiroidă sunt provocate de scăderea ratei metabolice, ceea ce duce la îngrășare și dacă vrei să rămâi sănătoasă, ar fi bine să mergi la un endocrinolog sau măcar la medicul de familie cel puțin o dată pe an, ca să fii sigură că nu au probleme cu sistemul endocrin.
2. Păstrează-ți rutina zilnică
Studiile au arătat că lipsa somnului este strict legată de consumarea prea multor alimente. Dacă nu dormi suficient și cum trebuie, organismul tău are nevoie să-și tragă mai multă energie și îți va fi mai foame decât de obicei, prin urmare te vei îngrășa. Asigură-te că nu sari peste micul dejun, care este cea mai importantă masă a zilei, deoarece atunci te trezești și metabolismul funcționează pe baza lui toată ziua. Alege alimente bogate în vitamine și fibre, cum ar fi ovăz cu nuci și fructe de pădure sau o omletă cu legume și poți fi sigură căvei începe ziua așa cum trebuie.
3. Fii activă
Din cauza dezvoltării tehnologiei, avem tendința să facem mai puțină mișcare și din ce în ce mai multe persoane aleg să muncească part-time sau de acasă, adică nu mai merg pe jos nici măcar cele 15-20 de minute către birou. Astfel apare celulita de pe coapse și chiar mâini, de care este atât de greu să scăpăm. Acesta este prețul pentru o viață sedentară. Adaugă la rutina ta plimbări zilnice și fă exerciții de cel puțin 3 ori pe săptămână pentru a-ți păstra forma corpului și a rămâne sănătoasă.
4. Îmbunătățește-ți antrenamentele
Dacă ai observat că antrenamentele tale nu mai dau același randament, încearcă să lucrezi mai intens, dar pe perioade mai scurte. Cecretările au demonstrat că antrenamentele intense de 15 minute sunt la fel dacă nu chiar mai eficiente decât sesiunile lungi, deoarece ard mai multe calorii. Dacă făceai exerciții cu gantere de 1.5 kg, atunci este cazul să treci la 2.5 kg și să faci mai puține repetări, dar cu perioade de pauză mai scurte.
5. Bea suficientă apă
Se știe că dacă bei apă înainte de a mânca ți se umflă stomacul și consumi mai puțin, dar apa accelerează metabolismul și 0.5 l de apă crește rata metabolică cu până la 25% într-o oră. Poți amplifica efectul dacă bei apa rece și forțezi corpul să consume mai multă energie pentru a o aduce la temperatura normală.
6. Evită produsele care îți încetinesc metabolismul
Există mai multe produse pe care ar fi mai bine să nu le mai consumi, printre care pâinea albă și pastele, care sunt făcute din făină albă lipsită de fibre și antioxidanți, motiv pentru care încetinesc digestia. Organismul consumă mai puțin calorii ca să digere mâncarea din făină albă, deci ar fi mai bine s-o înlocuiești cu făină integrală. De asemenea, ar trebui să eviți sucurile și snacksurile, deoarece conțin sirop de fructoză, pe care producătorii îl folosesc pentru că este un îndulcitor ieftin.
7. Mănâncă alimente care îți accelerează metabolismul
Studiile au arătat că dacă bei 4 căni de ceai verde pe zi slăbești mai ușor și îți scade tensiunea, lucru posibil deoarece substanțele din ceai accelerează oxidarea grăsimilor și cresc cantitatea de energie. Printre alimentele care te vor ajuta să arzi mai multă grăsime se numără peștele și alimentele picante, care conțin acizi grași omega-3 ce reduc apetitul și capsacină care arde mai multe calorii.
8. Renunță la alcool
Dacă vrei să-ți controlezi greutatea, trebuie să diminuezi drastic cantitatea de alcool consumată, deoarece acesta conține calorii goale. Organismul uman nu poate stoca alcoolul și îl metabolizează imediat, dar grăsimile și zahărul nu pot fi metabolizate eficient în timpul consumului de alcool, ceea ce cauzează acumularea kilogramelor. Pentru a te simți mai bine, asigură-te că bei doar ocazional alcool și atunci în catități moderate.
8 moduri de a preveni îngrășarea de la vârsta mijlocie
Potrivit oamenilor de știință, metabolismul încetinește cu câte 2% în fiecare deceniu după vârsta de 20 ani și avem tendința să facem mai puțină mișcare pe măsură ce înaintăm în vârstă. Metabolismul lent, lipsa activității fizice și un stil de viață nesănătos duc la acumularea kilogramelor după o anumită vârstă, dar poți evita acest lucru.