Cu această ocazie am realizat o colecție de mituri despre mâncare și băutură, în care lumea n-ar trebui să mai creadă orbește.
1. Un caffe latte are mai puțină cofeină decât un espresso
Din cauza gustului foarte puternic, cei mai mulți oameni cred că espresso conține cea mai mare cantitate de cofeină, dar de fapt, cofeina este prezentă în cantități egale atât într-un latte, cât și într-un espresso sau cappucino, diferența este de fapt în tipul de cafea folosită.
2. Fructele și dulciurile ar trebui consumate doar ca desert
Nutriționiștii nu sunt de acord cu această tradiție. Ei recomandă să mănânci fructe pe post de mic dejun sau gustare de după amiază, iar dulciurile să le consumi doar în prima parte a zilei, deoarece câteva cubulețe de ciocolată mâncate dimineața nu vor ridica atât de mult nivelul insulinei ca și când ar fi mâncate după prânz.
3. Monoglutamatul de sodiu este nociv
E621 este unul dintre cei mai răspândiți aditivi alimentari din lume, dar formula sa derivă din Japonia, unde în 1908, biochimistul Kikunae Ikeda a extras monoglutamatul din alge și i-a descris gustul ca fiind „unami”, adică „delicios”. De fapt, acest element este prezent în majoritatea produselor naturale, precum ardeii grași, roșiile și alte asemenea. El face ca papilele gustative să lucreze mai intens și producătorii folosesc acest truc ca să sporească beneficiile produselor pe care le comercializează. Principalul pericol al alimentelor care conțin E621 constă în consumul peste valorile recomandate.
4. Pâinea din secară este mai sănătoasă decât pâinea albă
Convingerea generală este că produsele din făină albă sunt contraindicate celor care vor să slăbească și aceștia ar trebui să opteze pentru variante mai sănătoase, cum ar fi pâinea din făină de secară. Cu toate acestea, numărul de calorii este aproximativ același în toate tipurile de pâine. Diferența principală este că pâinea neagră conține mai multe fibre și menține sănătatea metabolismului. Pe de altă parte, pâinea albă este mai poroasă și mai ușor de digerat și e indicată persoanelor cu probleme ale tractului gastrointestinal.
5. Granola este cea mai bună gustare
Aceste cereale americane îndrăgite de comunitatea wellnes sunt formate dintr-o combinație de ovăz copt cu nuci și miere, iar ca să reducă numărul de calorii producătorii adaugă îndulcitori artificiali ce cauzează de fapt creșterea apetitului.
6. Uleiul de măsline este mai sănătos decât cel de floarea soarelui
Experții consideră că orice tip de ulei este sănătos dacă e consumat cu moderație, adică nu mai mult de 30 g pe zi. Uleiul conține acizi grași nesaturați care îmbunătățesc metabolismul și previn afecțiunile cardiovasculare.
7. Zahărul brun este sănătos
Acesta are într-adevăr multe microelemente, dar cantitatea lor este nesemnificativă și o persoană ar trebui să mănânce mult prea mult ca să își extragă din el norma zilnică de potasiu de exemplu. Însă principalul avantaj al zahărului brun din trestie este că el poate fi consumat și nerafinat. Cu toate acestea, beneficiile acestui produs au fost îndelung discutate de către nutriționiști și nu numai, deoarece conține în proporție de 97% sucroză, iar conținutul caloric este de aproape 387 de calorii per 100 g.
8. Pastele și cartofii influențează silueta
De fapt, situația nu este chiar atât de gravă pe cât pare, deoarece cartofii conțin potasiu, magneziu și fier. Problema vine de la faptul că au 80 de kcal/100g, iar prăjiți ajung la 317 kcal/100 g. În plus, dacă mai adaugi și sos, numărul de calorii crește. Situația mai dificilă este la paste, care au între 114-230 kcal/100g. Totuși, acestea nu sunt de neglijat, deoarece au nutrienți și fibre.
9. Uleiul de palmier este nociv
Ceea ce a stârnit această credință este conținutul ridicat de acid palmitic, care stimulează creșterea colesterolului rău. Dar, acest tip de ulei conține și acid oleic, care neutralizează efectele acidului palmitic și prin urmare, uleiul de palmier nu influențează în mod negativ metabolismul. În plus, un ulei portocaliu extra virgin, este o sursă de acizi grași nesaturați și beta-caroten, problema este însă că majoritatea producătorilor adaugă ulei de slabă calitate în locul ingredientelor mai scumpe și astfel păcălesc consumatorul.
9 informații despre alimente, pe care toată lumea le credea ca fiind adevărate
Uleiul de palmier este nociv, monoglutamatul de sodiu creează dependență, cartofii ar trebui îndepărtați în totalitate din alimentație - acestea sunt informațiile pe care le tot auzim din când în când.